Zoeken

Marokkaans parlement bespreekt veiligheid Algerijnse dadels

23 maart 2024 - 09:00 - Marokko

©

De import van Algerijnse dadels op de Marokkaanse markt, net voor de start van de Ramadan, heeft vragen doen rijzen in het parlement. De Haraki-fractie in de Kamer van Afgevaardigden vroeg minister van Landbouw Mohamed Sidiki naar de veiligheid van deze dadels.

De fractie van de MP-partij maakt zich zorgen over de import van Algerijnse dadels die mogelijk niet voldoen aan de hygiënenormen. Op sociale media en in sommige nieuwsartikelen waarschuwen mensen voor de consumptie van dadels uit Algerije, verwijzend naar buitenlandse rapporten. In februari berichtten Spaanse en Amerikaanse media dat de autoriteiten in die landen de import van dadels uit Algerije hadden verboden.

Lees ook: Algerijnse dadels op illegale wijze Marokko binnengebracht

De Haraki-fractie wil van de minister weten hoe de hygiëne van de dadels op de markt wordt gecontroleerd en welke methodes worden gehanteerd om te voorkomen dat producten die niet voldoen aan de internationale normen worden verkocht. Ook pleit de fractie voor het publiceren van communiqués om de bevolking gerust te stellen over de kwaliteit van de ingevoerde dadels.

Minister Sidiki antwoordde vorig jaar op een schriftelijke vraag van Saïd Baaziz, parlementslid van de socialistische fractie, dat het garanderen van de kwaliteit en veiligheid van dadels een topprioriteit is van de voedsel- en warenautoriteit (ONSSA). Dit geldt ook voor andere voedingsmiddelen. De ONSSA voert regelmatige controles uit op de lokale markt en op importproducten.

Lees ook: Giftige Algerijnse dadels op Marokkaanse markt?

De minister benadrukte dat alle ingevoerde dadels, ongeacht hun herkomst, worden onderworpen aan een strenge en regelmatige controle op kwaliteit en veiligheid. Hij stelde dat alleen dadels die gezond zijn en voldoen aan de geldende normen mogen worden ingevoerd. De ONSSA voert voortdurend controles uit op de ingevoerde dadels bij de grensovergangen. Daarbij worden de documenten gecontroleerd om de inhoud en de vorm van de bij de dadels gevoegde documenten te verifiëren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team