3 november 2022 - 10:00 - Wereld
Oumaima Rayane deelde stralende foto’s in traditionele klederdracht op de traditionele Marokkaanse hennadag. Cultuursocioloog Walter Weyns vindt het gek dat de foto’s zoveel reacties uitlokken, want dit is in België al jaren de realiteit.
De foto’s van van Oumi en Remco kregen duizenden likes en vele honderden reacties op sociale media. Een foto van het koppel in een geborduurde kaftan voor haar en een groen-witte jabador voor hem draagt als bijschrift: "Een traditie die we willen koesteren." Die zin verwijst naar de Marokkaanse hennadag, die volgens de traditie kort voor het huwelijk plaatsvindt. De handen en voeten van de bruid worden door een negaffa beschilderd en ze wordt gevierd.
Lees ook: Oumi Rayane en Remco Evenepoel trouwden in Kasteel Herpelgem
Onder de foto’s staan reacties met betrekking tot het samenleven van koppels met verschillende achtergronden en over het concept van gemengde huwelijken. Imam Khalid Benhaddou schreef op Facebook: "Dit is het laatste wapenfeit van een reeds lang transcultureel proces en synthesevorming waarbij de allochtoon en autochtoon samen wonen, samen werken en nu dus ook samen trouwen. Niet dezelfde traditie, afkomst en religie moeten een criterium zijn voor liefde en intimiteit, maar wel het respect voor elkaars traditie, afkomst en religie."
Lees ook: Oumi Rayane en Remco Evenepoel getrouwd
Cultuursocioloog Walter Weyns van de UAntwerpen vindt het maar logisch dat koppels met een verschillende achtergrond die oorsprong ook trouw blijven. "Het zou toch meer verbazen mocht die vrouw plots doen alsof ze geen achtergrond heeft. Net feesttradities zijn een uitstekende gelegenheid om mee te gaan in de tradities van iemand anders. Het is over het algemeen een heel open manier van omgaan met elkaar. Het zou net heel vreemd zijn mocht Evenepoel daar niet aan willen deelnemen", zegt hij aan Het Nieuwsblad. Remco is volgens hem geen trendsetter. "In Antwerpen, Gent, Brussel, Genk gaan vele honderden mannen en vrouwen hem voor."
Dochters Prins Moulay Ismaïl maken Ramadan-gebakjes (foto’s)
Langste hangbrug van Afrika in Casablanca geopend (video)
Nieuwe stad in Marokko weigert door dieren getrokken karren
Spanje laat controle Sahara-luchtruim over aan Marokko
Brazilianen verwachten moeilijke wedstrijd tegen Marokkanen
YouTube censureert transfobe video tegen Belgisch-Marokkaanse transgender
"Ik voel me meer gerespecteerd in Quebec dan in Marokko"
Teleurstelling na afgelaste queer iftar in Borgerhout
Marokkanen opgepakt voor reeks ontvoeringen in Marbella
Koffiebar in Antwerpen opent vroeger voor moslimklanten tijdens Ramadan
Werkgevers in Nederland: "Spreek met moslim-medewerkers over ramadan"
Grote drugsvangst voor Portugese kust, Marokkanen gearresteerd
Italiaanse recordhouder Iliass Aouani reageert in stijl op racisme
Marokko-Algerije: Abdelmadjid Tebboune betreurt situatie