Zoeken

Haven Motril wacht ongeduldig op Marokkaanse diaspora

5 april 2022 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De haven van Motril hoopt dat de situatie van vóór de pandemie spoedig zal worden hervat na de aankondiging dat de zeeverbindingen met Marokko binnenkort zullen worden hersteld. Toen stonden er lange rijen auto’s te wachten om aan boord te kunnen gaan van de veerboten.

De beloofde heropening van de zeegrenzen met Marokko heeft hoge verwachtingen opgewekt in de haven van Motril (Granada). Deze haven verbindt Tanger Med met de schepen van de rederij FRS. Nador en Al Hoceima zijn verbonden met de schepen van de rederij Trasmediterranea.

Lees ook: Spanjaarden dol op Marokko tijdens paasvakantie

Aan Granada Hoy deelden havenbronnen mee dat deze rederijen bereid zijn de verbindingen met Marokko te hervatten zodra de grenzen worden heropend. Dankzij deze heropening zal de economie van de provincie Granada een nieuwe impuls krijgen, vooral omdat het zeevervoer met Marokko de stad bijna 100 miljoen euro per jaar opbracht. Die inkomsten vloeien voort uit het scheppen van werkgelegenheid, de verlening van havendiensten en de winst van handels- en hotelbedrijven in de regio.

De heropening van de grenzen zal tevens toelaten de operatie Marhaba te hervatten na een opschorting van twee jaar. Gewoonlijk wordt in de periode juni-september het bezoek van Marokkanen uit Europa vergemakkelijkt. Zo kunnen zij hun zomervakantie in Marokko doorbrengen en vanuit een van de Spaanse havens de overtocht maken, onder meer vanuit Motril.

De haven van Motril bereidt zich al enige tijd voor op een succesvolle doortocht in het kader van de ’Operation Transit’. Onlangs werd iets meer dan 2 miljoen euro geïnvesteerd om de gebruikers van de havendiensten meer veiligheid en comfort te bieden.

Lees ook: Rederijen bereiden zich voor op doorreis Marokkaanse diaspora

Volgens de voorzitter van de havenautoriteit, José García Fuentes, zal deze "zeer bijzondere terugkeer naar de normaliteit" ook de ingebruikneming mogelijk maken van de nieuwe installaties waarvan de bouw vóór of tijdens de pandemie is begonnen. Het gaat hierbij om de ruimte voor de tijdelijke opslag van goederen (ADT), het parkeerterrein voor RO-RO-vrachtwagens en een nieuwe controlezone.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team