Zoeken

Halima richt na discriminatie eigen wervingsbureau op in Nederland

27 november 2020 - 18:20 - Wereld

©

De 25-jarige Halima Hidari ervaarde dit jaar hoe het voelde wanneer een werkgever je discrimineert omwille van je naam. Toen ze werd afgewezen voor een baan, probeerde ze voor dezelfde functie te solliciteren onder een Nederlandse naam, en ja, Tessa werd wel uitgenodigd om te solliciteren. Met deze ervaring op zak richtte ze haar eigen wervingsbureau op.

Begin april zag Halima een vacature staan voor de functie van klantenservicemedewerker, om zeker te weten dat de baan nog beschikbaar was, stuurde zij een appje naar de recruiter. Hij liet weten dat de vacature op ’on hold’ stond, omdat hij voldoende kandidaten in de procedure had. Bovendien zou de werving zijn gestaakt vanwege het coronavirus. Toen Halima besloot om met de naam van Tessa en een ander nummer nog eens naar de vacature te vragen, bleek de functie wel nog beschikbaar.

Tegen het AD zegt Halima dat ze tot dan toe nog nooit was gediscrimineerd. "Ik voelde me niets meer waard. Ik werd voor mijn gevoel puur door mijn naam afgewezen. Ik hoorde het wel eens van anderen, maar ik had een bord voor mijn kop, ik dacht: dit overkomt mij niet."

Ze luisterde naar de vele gelijksoortige verhalen van anderen en besloot toen om haar eigen wervingsbureau op te richten: The Next Move. "We werken met anonieme sollicitaties. Wij anonimiseren de cv’s en halen naam, foto, adres, geslacht en leeftijd weg. Want er wordt niet alleen gediscrimineerd op achtergrond, maar ook op geslacht, leeftijd en zelfs zwangerschap", aldus Hidari.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team