Zoeken

Marokkaanse halal-industrie verovert Russische markt

19 november 2020 - 12:20 - Wereld

©

Marokkaanse producenten van halal-producten zien veel nieuwe kansen op de Russische markt. Om ze te kunnen benutten hebben Rusland en Marokko hier onlangs een overeenkomst voor ondertekend.

Het gaat om een samenwerkingsovereenkomst die is gesloten tussen de Marokkaanse Vereniging van Exporteurs (ASMEX), het Standaardisatie- en Certificatiecentrum onder de Spirituele Administratie van Moslims, de Russische Federatie en het Euraziatisch Ontwikkelingsfonds. Volgens de nieuwe afspraken zullen er promotiecampagnes worden ontwikkeld om Marokkaanse halalproducten op de Russische markt te brengen, meldt Aujourdhui Le Maroc.

Voor Hassan Sentissi Idrissi, president van ASMEX, zijn de verandering in consumptiegewoonten, die vandaag de dag ook worden ingegeven door de wereldwijde gezondheidscrisis, extra troeven voor het succes van dit project. Volgens Idrissi kunnen Russische consumenten ervan op aan dat de halal-gecertificeerde producten van betere kwaliteit zijn en dat ze aan de hand van veiligere productienormen worden geproduceerd.

De Marokkaanse halalproductensector wordt volgens de betrokkenen al jaren onderbenut en de overeenkomst zou juist een impuls kunnen geven aan deze sector. De voorzitter van ASMEX meent dat het ontbreken van een routekaart voor de halal-industrie, de promotie van verschillende bedrijven die naar halal willen overschakelen belemmert. Hij wil de autoriteiten en de privésector mobiliseren om te zorgen voor wereldwijde erkenning van het Marokkaanse halal-label.

Er zijn verschillende obstakels, waaronder etikettering en de kosten van certificering waardoor het Marokkaanse label nu nog moeite heeft om zijn producten in Rusland op de markt te brengen. "We moeten een halal-strategie invoeren waarbij iedereen betrokken is en met een inclusieve aanpak", zegt Abderrahim Taibi, directeur van het Marokkaanse Instituut voor Standaardisatie (Imanor).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team