Zoeken

Toen het bijna fout ging met Hakim Ziyech

23 oktober 2022 - 17:00 - Sport

©

Hakim Ziyech vertelt in een gesprek met de Volkskrant hoe hij als tienjarig jongetje uit zijn evenwicht werd gebracht nadat zijn vader overleed. Hij nam de beslissing voor Marokko uit te komen zonder het koninkrijk echt te kennen. Na zijn vertrek bij de Atlas Leeuwen vanwege een ruzie met de voormalige bondscoach, is hij nu terug in het Marokkaanse team, met wie hij zich voorbereidt op het WK 2022 in Qatar.

Hakim Ziyech is één van de spelers die meegaan naar het WK in Qatar dat op 18 november begint. Hij speelt daar voor de tweede keer in de Marokkaanse kleuren. De Marokkaanse international weigerde aanvankelijk terug te keren naar het Marokkaanse nationale elftal vanwege spanningen met de voormalige bondscoach Vahid Halilhodzic. Ziyech vertelt over de moeilijke momenten in zijn leven.

Lees ook: Toekomst Hakim Ziyech steeds onzekerder

Hakim Ziyech is geboren op 19 maart 1993 in Dronten en verloor zijn vader op 10-jarige leeftijd aan sclerose. "De ziekte heeft hem gesloopt. Ik moest die avond naar bed, maar ik wilde bij hem blijven. Ik viel in slaap op de rand van zijn bed. Rond middernacht ging ik naar mijn kamer. Een paar uur later, rond drie uur, hoorde ik mijn familie beneden huilen. Mijn vader was dood. Ik ging niet meer naar school. Ik gaf niets meer om voetbal. Ik was helemaal verloren. Ik heb alles laten vallen," zei hij.

Op 2 augustus 2012 maakte hij naam in de 4-0 overwinning van Heerenveen op Rapid Boekarest in de derde ronde van de UEFA Europa League. Op 12 augustus 2012 maakte Ziyech zijn Eredivisie-debuut tegen N.E.C. Vervolgens ging hij voor 3,5 miljoen euro naar Twente. Tijdens het seizoen 2013-2014 maakte hij 11 doelpunten en 10 assists in 36 wedstrijden. Ziyech debuteerde in 2015 in het voetbalelftal van Marokko, het land waar zijn ouders vandaan komen. In diezelfde periode ging hij voor 11 miljoen euro naar Ajax, waar hij in 165 wedstrijden 49 doelpunten maakte en 81 assists gaf.

Lees ook: Hakim Ziyech zorgt voor sfeer in kleedkamers (video)

Vervolgens ging hij in juli 2020 voor 40 miljoen euro naar Chelsea. De Marokkaanse international heeft in zijn carrière al zes titels verzameld: de UEFA Champions League, de Europese Super Cup en de Club World Cup, en drie andere titels met Ajax. Bondscoach Walid Regragui selecteerde Ziyech voor de vriendschappelijke wedstrijden van de Atlas Leeuwen tegen Chili (2-0) en Paraguay (0-0) en hij zou ook in de selectie kunnen zitten voor de eerste wedstrijd van Marokko op het WK tegen Kroatië op 23 november.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team