Zoeken

Sherpa’s, nieuwe ontdekking Marokkaanse hasjdealers in Spanje

23 augustus 2022 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Drugsorganisaties bedenken steeds meer manieren om drugs van Marokko naar Spanje te smokkelen zonder het risico te lopen gepakt te worden. Hun meest recente uitvinding is de drugs te laten bezorgen door Marokkaanse migranten die de reis te voet maken over velden en bergen.

De sherpa’s, of "zwarte voeten", vermengen zich met de migranten die in geïmproviseerde bootjes vanuit Marokko op de kust van Cádiz aankomen op zoek naar een betere toekomst. Hun werkelijke doel is echter de zeestraat over te steken om hasj te smokkelen naar de streek tussen Algeciras en Tarifa. De drugshandelaren hebben deze oplossing gevonden om de drugspolitie te ontlopen.

Lees ook: Go-Fast onderschept in Frankrijk met 375 kilo cannabis uit Marokko

Sherpa’s worden gerekruteerd door drugshandelaren en reizen ’s nachts te voet door de bergen om drugs af te leveren op moeilijk bereikbare plaatsen en op stranden, aldus een medewerker van het bureau voor drugsbestrijding in het Spaanse Caso Abierto. De sherpa’s verdienen tussen de 1500 en 2000 euro per dag voor de tocht. Hun aantal wordt geschat op 150.

De "Messi van de hasj", één van de grootste drugshandelaren in Campo de Gibraltar, zou de uitvinder van deze nieuwe techniek zijn. De sherpa’s brengen hun dagen door in flats in het centrum van Algeciras, dat wordt beschouwd als Messi’s uitvalsbasis. Ze vervoeren de drugs ’s nachts in rugzakken ter grootte van een Glovo of Uber Eats-tas, naar de stranden van Cala Peral of Cala Botija. Deze zijn moeilijk over de weg te bereiken.

Lees ook: Duikers om drugs van Marokko naar Spanje te smokkelen

Als "gazelles" leggen de Sherpa’s snel de weg van ongeveer 15 kilometer af, die zij op hun duimpje kennen. "Het is een gecompliceerde regio. Maar ze kunnen tot 2000 meter hoog klimmen, bepakt met hasj", verklaart een politieagent die meer dan één Sherpa in de bergen van Cádiz heeft achtervolgd. In de afgelopen twee jaar zijn meer dan 100 Sherpa’s door de politie gearresteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team