Zoeken

Sebta voert oorlog tegen Marokkaanse jetski’s

2 augustus 2023 - 22:00 - Wereld

©

De scheepvaartautoriteit van Sebta heeft besloten om het gebruik van jetski’s in haar jurisdictie te beperken. Voortaan moeten deze vaartuigen op maximaal twee zeemijl van de kust van de autonome stad blijven en mogen ze de Spaanse wateren niet verlaten. Dit om het gebruik van jetski’s voor de smokkel van migranten en drugs uit Marokko te bestrijden.

Jetski’s mogen overdag in Sebta varen wanneer het "zicht goed is" is, op een "voorzichtige" manier en zonder passagiers of goederen onder commerciële voorwaarden te vervoeren, aldus de lokale regering in een verklaring. De vaartuigen moeten geregistreerd zijn in het maritiem register, een identificatienummer hebben en een duidelijk zichtbare plaat op de helm en het chassis.

Lees ook: Drugsbestrijding: Tanger richt zich op 4x4 voertuigen en jetski’s

De maatregel wordt van kracht zodra deze wordt gepubliceerd in het officiële Staatsblad van de autonome stad. Het definieert een gebied van "hoge concentratie van aangemeerde pleziervaartuigen" in de zuidelijke baai, die het meest wordt gebruikt door smokkelnetwerken om drugs of migranten te vervoeren van de Marokkaanse kust naar Sebta. In dit gebied is de snelheid van pleziervaartuigen beperkt tot maximaal drie knopen.

Lees ook: Walid Regragui: "Waarom koos Mbappé niet voor Kameroen of Algerije?"

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken had medio juli 18 agenten van de Elite Reserve en Veiligheidsgroep (GRS) van de Guardia Civil naar Sebta gestuurd om "de strijd tegen het gebruik van jetski’s voor de smokkel van migranten en drugs" uit Marokko te versterken.

Bladna.nl