Zoeken

Grupotec verlaat Marokko wegens "administratieve belemmeringen"

16 juni 2022 - 09:40 - Economie

©

Het engineeringbedrijf Grupotec heeft besloten zijn kantoor in Marokko te sluiten en zijn aanwezigheid in Europa te versterken, met name in Spanje. Het bedrijf heeft daar belangrijke projecten in aanbouw en ontwikkeling op het vlak van hernieuwbare energie.

Na meer dan 10 jaar aanwezigheid, heeft Grupotec besloten Marokko te verlaten. Het bedrijf uit Valencia betrad de Afrikaanse markt in 2003, toen de sector van de hernieuwbare energie in Marokko nog niet goed ontwikkeld was. Het leverde ingenieursdiensten voor schepen en productie-installaties voor grote bedrijven. Andrés Douireau, de directeur van de Marokkaanse afdeling van het bedrijf, zegt dat er heel wat moeilijkheden werden ondervonden bij het opzetten van de afdeling. De moeilijkheden hebben er uiteindelijk toe geleid dat de Marokkaanse dochteronderneming wordt gesloten, om zich op de Europese markt te concentreren, schrijft Valencia Plaza.

Lees ook: Marokko bij landen met grootst potentieel aan windenergie ter wereld

"Er waren voortdurend moeilijkheden en administratieve obstakels. Het is een complex land waar de regels van het spel veranderen en dat brengt veel onzekerheden met zich mee", verklaren bronnen bij Grupotec. Het bedrijf kreeg onder meer te maken met vertragingen bij de betaling van facturen door de Marokkaanse overheidsadministratie. In Marokko bereikten ze wel Europese klanten met wie goed werd samengewerkt. "De zaken waren behoorlijk winstgevend, maar uiteindelijk dwongen blokkades en complexe situaties ons om alsnog te vertrekken," aldus dezelfde bron.

De dochteronderneming haalde een jaaromzet van tussen 1,5 en 3 miljoen euro, afhankelijk van het jaar, en had goede groeivooruitzichten in Marokko dankzij de grote belangstelling van de Marokkaanse regering voor hernieuwbare energie. Maar het grootste volume aan projecten van de onderneming is geconcentreerd in Spanje en andere Europese landen, waar Grupotec nu haar omzet wil verhogen.

Lees ook: Noor Ouarzazate, grootste zonnepark ter wereld

Het bedrijf heeft ook belangen in het Caribisch gebied en in de Perzische Golf, waar onlangs de eerste projecten werden gelanceerd. Grupotec ontwikkelt verschillende energieprojecten in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Jamaica, Colombia, Chili en Mexico en bereidt zich voor op de start van haar eerste projecten in Saudi-Arabië. In Spanje, waar Grupotec het grootste aantal projecten in haar portefeuille heeft, zijn zes projecten in aanbouw met een capaciteit van 15 tot 50 MW, en is in totaal 215 MW in uitvoering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team