Zoeken

Groot-Brittannië: sterke stijging islamofobie

7 september 2019 - 18:00 - Wereld

©

In Groot-Brittannië werd een sterke stijging waargenomen van het aantal islamofobe daden. Volgens Britse organisaties tegen racisme volgt deze toename op columns in de media van Boris Johnson, die vrouwen die een boerka dragen onder meer met brievenbussen vergelijkt.

Johnson, premier van het Verenigd Koninkrijk, wordt als verantwoordelijk gehouden voor de toename van anti-islam incidenten. Een week na de publicatie van zijn column in de Teleghraph werden 38 islamofobe misdaden bij de politie gemeld. In 22 gevallen waren de slachtoffers moslima’s die een hoofddoek droegen.

De vereniging "Tell mama" die deze cijfers naar buiten heeft gebracht, bericht ook over een toename van 375 procent van het aantal islamofobe incidenten in de week voor en na de column van Boris Johnson.

Tussen 5 en 29 augustus 2018 spraken in 42 procent van de gevallen, de daders tijdens de aanvallen over de Britse premier en zijn column aan de slachtoffers.

Johnson oordeelde in zijn column dat de boerka of nikab niet moest worden verboden maar dat het "absoluut belachelijk" was dat vrouwen ervoor kozen om "zich als brievenbussen te kleden". Hij vergeleek deze vrouwen zelfs met "bankovervallers".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team