Zoeken

Frankrijk: vrouwelijke imam leidt voor het eerst gemengd gebed

9 september 2019 - 15:30 - Wereld

©

In de Franse hoofdstad Parijs hebben twee vrouwelijke imams afgelopen zaterdag voor het eerst een gemengd gebed geleid. Dat gebeurde in een kleine zaal en het dragen van een hoofddoek was niet verplicht.

Le Parisien bericht dat de twee vrouwelijke imams, Anne-Sophie Monsinay en Eva Janadin, "zenuwachtig maar gelukkig" waren en dat de "progressieve moslimgemeenschap" het evenement positief heeft verwelkomd.

Uit vrees voor vergeldingsacties werd de lokatie waar het gebed moest plaatsvinden op het laatste moment gewijzigd en vond deze op een geheim gehouden plek plaats. Het gebed vond "om logistieke redenen" ook niet op vrijdag maar op zaterdag plaats.

Monsinay en Janadin, beiden tot de Islam bekeerd, plannen één vrijdag per maand het gebed te leiden op verschillende plekken, totdat een vaste lokatie wordt gevonden dat de naam "Moskee Simorgh" zal dragen.

De "progressieve Islam" waarvoor de twee vrouwen pleiten is gebaseerd op vier belangrijke principes: gelijkheid tussen vrouwen en mannen, hoofddoekvrijheid, inclusiviteit en Francophonie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team