Zoeken

Groot-Brittannië: 12 jaar cel voor man die "moslims wilde straffen"

5 september 2019 - 14:30 - Wereld

©

Een man die in Groot-Brittannië een oproep had gedaan voor de oprichting van een "dag om moslims te straffen", is dinsdag tot 12 jaar en 6 maanden gevangenisstraf veroordeeld.

De verdachte stuurde brieven naar tientallen gezinnen en politici om hen zijn project te presenteren. Saphirnews bericht dat 36-jarige witte supremacist een "Punish a muslim day" op 3 april vorig jaar wilde invoeren. Volgens zijn plannen zouden punten worden gegeven voor geweldsdelicten tegen moslims, gaande van verbaal geweld tot aanslagen op moskeeën of Mekka.

David Parnham had met zijn brief voor paniek gezorgd onder de moslims in Groot-Brittannië. De vereniging Tell Mama had tientallen oproepen binnengekregen van moslima’s die wilden weten of ze die dag best thuis moesten blijven.

De verdachte ging nog verder in zijn plannen en stuurde brieven met witte poeder naar de Britse koningin, Theresa May, David Cameron, de minister van Binnenlandse zaken en bisschoppen om hen te doen geloven dat ze het slachtoffer waren van een terroristische aanval. Hij zou in totaal een honderdtal dreigbrieven hebben gestuurd tussen juni 2016 en juni 2018.

Parnham handelde alleen en had de capaciteiten noch de middelen om zijn plannen tot stand te brengen. Maar zijn racistische en bedreigende brieven hadden veel impact, wat zijn straf rechtvaardigt volgens Martin Snowden, politiewoordvoerder.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team