Zoeken

Google veroorzaakt paniek in Marokko door dirham te devalueren

22 januari 2023 - 11:00 - Economie

©

Er is een golf van reacties ontstaan op sociale netwerken. Sommige conversieplatforms op Google leken woensdag te wijzen op een sterke devaluatie van de dirham ten opzichte van de euro. Bank Al-Maghrib stelt iedereen gerust: één euro is ongeveer 11 dirham waard.

De wisselkoersen vertonen geen grote veranderingen, liet Bank Al-Maghrib weten in reactie op de informatie van enkele Google-platforms voor valutaconversie. Die gaven aan dat de euro wordt verhandeld tegen 18,53 dirham, wat erop wijst dat de dirham is gedevalueerd.

Lees ook: Marokkaanse diaspora worstelt met aangescherpte geldovermakingseisen

"Bank Al-Maghrib wenst dit bericht categorisch te ontkennen en verzekert dat de referentiewisselkoers voor woensdag 18 januari 2023 dicht bij 11 dirham voor 1 euro lag," aldus de instelling in een persbericht. Er werd aan toegevoegd dat het portaal van Bank Al-Maghrib en ’Bloomberg en Refinitiv’ de enige geloofwaardige bronnen zijn voor de wisselkoersen van de dirham.

Lees ook: Hoe worden de geldoverdrachten van de wereld-Marokkanen gebruikt?

Het nieuws leidde tot een stroom van commentaren van internetgebruikers die meenden dat er sprake was van devaluatie. Dit zou onverenigbaar zijn met het flexibiliteitssysteem of een verdere verbreding van de fluctuatiemarge van de dirham.

Bladna.nl