Zoeken

Hoe worden de geldoverdrachten van de wereld-Marokkanen gebruikt?

1 januari 2023 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De geldovermakingen van Marokkanen die in het buitenland wonen hebben ondanks de gezondheidscrisis en de economische situatie de afgelopen jaren, recordniveaus bereikt. Eind 2022 zullen deze overmakingen naar verwachting 100 miljard dirham bereiken, 13% meer dan in 2021. Maar wat gebeurt er met de overmakingen van de Marokkaanse diaspora?

Op deze vraag werd geantwoord door verschillende deskundigen die werden geïnterviewd door het dagblad Les Inspirations Eco. Volgens econoom Omar Bakkou wordt het geld van de Marokkaanse diaspora vooral gebruikt om familieleden te ondersteunen, maar ook om te sparen en te beleggen.

Lees ook: Geldovermakingen wereld-Marokkanen zullen blijven toenemen

Het recordaantal overdrachten van wereld-Marokkanen in de afgelopen jaren is volgens de deskundige te danken aan het vergemakkelijken van de overschrijvingen door nieuwe technologieën, de crisis als gevolg van de pandemie en de toename van het aantal donoren.

Karim Amor, voorzitter van de Groep Marokkaanse Ondernemers van de Wereld, zegt dat meer dan 75% van de overmakingen naar de familie gaat. Dit is de grootste bestemming van de geldoverdrachten. "Het is een traditie die toeneemt in tijden van crisis, zoals we zagen tijdens de pandemie, toen de overmakingen fors toenamen," legt hij uit.

Lees ook: Wereld-Marokkanen belangrijke bron van buitenlandse deviezen voor Marokko

Sparen komt op de tweede plaats met ongeveer 15% van de overmakingen, 8% wordt gebruikt voor de aankoop van onroerend goed en slechts 2% voor directe investeringen. Deze trend zal aanzienlijk toenemen naarmate steeds meer wereld-Marokkanen hun vermogen gaan repatriëren naar hun thuisland, aldus Bakkou. Ze zijn te vinden in economisch minder zichtbare projecten zoals cafés en restaurants, hotels, kleine bedrijven, enz. Dit zijn niches waar ze ook banen helpen creëren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team