Zoeken

Toch geen hoofddoek bij de Nederlandse politie

27 mei 2017 - 20:00 - Wereld

©

Erik Akerboom, baas van de Nederlandse politie, heeft zijn besluit genomen. Er komt voorlopig geen hoofddoek bij het politie-uniform.

De politiebaas reageerde eerder deze week op de zaak. « Op dit moment constateer ik dat er duidelijk geen draagvlak is voor dit idee. De discussie polariseert de gelederen binnen en ook buiten de politie. », verklaarde hij.

Akerboom stelt geschrokken te zijn van de reacties die volgens hem « ongekend omvangrijk, emotioneel en soms over de grens » zijn. De kern van de zaak wordt daarbij vergeten. « De kern is een divers korps dat bestaat uit mensen die verschillend mogen zijn. (…) Zowel binnen als buiten onze organisatie ging en gaat het er fel aan toe, bij voor- en tegenstanders. Dat begrijp ik, want het betreft een gevoelig onderwerp, waarover de meningen sterk uiteenlopen Maar soms, ook in ons korps, worden de normen van verdraagzaamheid en fatsoen overschreden. »

Ondanks zijn besluit om de hoofddoek niet toe te staan blijft de politiebaas voorstander van een grotere diversiteit bij de politie. « Onze samenleving verandert ingrijpend qua samenstelling. Wij veranderen mee om onze legitimiteit en vertrouwen te behouden. We hebben veel te verliezen. (…) Niet alle burgers herkennen zich in de politie, vooral niet in de grote steden. Terwijl wij er zijn voor de hele samenleving, ongeacht afkomst, geloof, ras of geslacht. We hebben daarvoor nieuw en breder vakmanschap nodig. »

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg liet enkele dagen geleden weten dat hij overwoog om het dragen van een hoofddoek toe staan bij het politie-uniform. Aalbersberg wenste op die manier meer allochtone agenten aan te trekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team