Zoeken

Nederlandse politie op zoek naar allochtone agenten

11 september 2017 - 14:00 - Wereld

©

Het lukt de Nederlandse politie niet om allochtone agenten binnen te halen. Onderzoek toonde aan dat Nederlanders van buitenlandse komaf weinig interesse hebben in een baan bij de politie.

De politie heeft eind juni zelfs een promotiefilmpje gedeeld waarin Hussein en Joan in hartje Amsterdam lopen en hun werk loven. « Man, vrouw, homo, hetero of met een andere etnische achtergrond: iedereen kan kracht geven aan een team, en ik denk dat we elkaar zo sterker kunnen maken », zegt Hussein in het filmpje.

Uit een onderzoek van Motivaction dat het AD na lang aandringen mocht inkijken blijkt dat de politie een gigantisch imagoprobleem heeft onder allochtonen. Dat is vooral het geval bij jongeren tussen 18 en 35 jaar met Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse en Surinaamse roots. 56 procent stelt « zeker niet » bij de politie te willen werken. Volgens hen is de prototypische politiemedewerker « geen natuurlijke leider, ongeduldig, commanderend/hard en weinig gezagvol ».

Volgens het AD moet eind 2018 een kwart van de nieuwe rekruten bij de politie een buitenlands achtergrond hebben. Vorig jaar hadden 19,5 procent nieuwelingen bij de politie een migrantenachtergrond tegen 10 procent in 2013. « Niet alle burgers herkennen zich in de politie, vooral niet in de grote steden. Terwijl wij er zijn voor de hele samenleving, ongeacht afkomst, geloof, ras of geslacht. We hebben daarvoor nieuw en breder vakmanschap nodig. », verklaarde de baas van de Nederlandse politie Erik Akerboom enkele maanden terug.

In Amsterdam werd even nagedacht over het toestaan van een hoofddoek bij de politie-uniform. Door de forse kritiek werd het voorstel echter van tafel geveegd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team