Zoeken

Keulen staat islamtische oproep tot gebed toe onder voorwaarden

18 oktober 2022 - 09:00 - Wereld

©

Een primeur in Keulen. De centrale moskee van de Duitse stad zal vanaf komende vrijdag luidsprekers gebruiken om tot het gebed op te roepen. Er dienen echter strikte regels te worden gevolgd.

Zo mag de centrale moskee in de Keulse wijk Ehrenfeld tussen 12.00 en 15.00 uur, afhankelijk van de stand van de zon, vijf minuten lang de oproep tot het gebed uitzenden. Het volume en de frequentie moeten laag zijn. De oproep mag alleen in de onmiddellijke omgeving van de moskee worden gehoord en niet verder. Daarmee sluit de stad Keulen zich aan bij andere Duitse steden waar de oproep ook is toegestaan.

Lees ook: Keulen gaat gebedsoproep in moskeeën uittesten

Het initiatief is volgens burgemeester Henriette Reker "een teken van respect" en "een voorbeeld van wederzijdse aanvaarding van religie". Abdurrahman Atasoy, vice-voorzitter van de Turks-Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (Ditib), is verheugd over deze grote stap in de richting van religieuze tolerantie. "We zijn erg gelukkig met deze overeenkomst met de stad Keulen. De openbare oproep tot het gebed is een teken van verbondenheid voor moslims." Hij betoogt dat "dit een belangrijke stap is voor de religieuze moslimgemeenschappen om als onderdeel van de samenleving te worden beschouwd".

Lees ook: Mannen, vrouwen en lhbtq’s bidden samen in moskee in Berlijn

Er zijn tussen de 5,3 en 5,6 miljoen moslims in Duitsland, waarvan er 100.000 in Keulen wonen. De Centrale Moskee werd in 2018 ingehuldigd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Met een oppervlakte van 4500 m² is het één van de grootste moskeeën van het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team