Zoeken

Gasproductie Larache begint in 2024

13 september 2022 - 23:00 - Economie

©

De gasproductie in het Anchois-gasveld voor de kust van Larache zal waarschijnlijk in 2024 of 2025 van start gaan, aldus Francis Perrin, hoofd operationele zaken van het Policy Center for the New South (PCNS).

In een document getiteld "Marokkaanse gasvooruitzichten: wat is de stand van het Anchois-project?", stelt de deskundige dat het project in dit stadium van een aantal belangrijke factoren afhangt. Een daarvan is de nabijheid van de Maghreb-Europa-pijpleiding (GME), die Algerije via Marokko met Spanje verbindt.

Lees ook: Chariot Oil & Gas wil gas uit Larache vervoeren via Maghreb-Europa Gaspijpleiding

Het Algerijnse deel van deze pijpleiding werd eind oktober 2021 gesloten, twee maanden nadat Algerije eenzijdig de diplomatieke betrekkingen met Marokko had verbroken. Marokko was met Spanje overeengekomen gas in omgekeerde richting via de GME naar het koninkrijk te transporteren. De eerste leveringen vonden eind juni plaats, nadat vloeibaar aardgas (LNG) dat Marokko op de internationale markt had aangekocht, was omgezet in Spaanse hervergassingsinstallaties.

Lees ook: Marokko: grote aardgasvondst voor kust Larache

De deskundige verzekert dat Chariot ernaar streeft de productie "zo spoedig mogelijk" op te starten, waarbij hij benadrukt dat Chariot Limited (75%) en de Marokkaanse staatsoliemaatschappij (ONHYM - 25%) samenwerken aan alle aspecten van het project. De gasreserves van Anchois worden momenteel geraamd op 18 miljard kubieke meter, terwijl de toekomstige reserves 21,35 miljard kubieke meter bedragen. De resterende winbare reserves bedragen 39,4 miljard kubieke meter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team