Zoeken

Spaanse producenten voeren kruistocht tegen Marokkaanse producten

17 juli 2022 - 11:40 - Wereld

©

Sinds kort staat de Europese Unie de invoer van gevogelte uit Marokko op haar markten toe. Spaanse pluimveehouders keuren dit besluit af, omdat ze vrezen dat het de weg vrijmaakt voor meer invoer van Marokkaanse landbouwproducten. Volgens hen voldoen die producten niet aan de Europese productienormen.

Vanaf 30 juni zal Marokko zijn gevogelte naar Spanje en de Europese markten kunnen uitvoeren. Daarmee voegt het koninkrijk zich bij de lijst van landen die gevogelte naar de Europese Unie uitvoeren, zoals Australië, Brazilië, Canada, China, Israël en Japan. De Europese Unie besloot in 2017 haar veto over Marokkaans kippenvlees te behouden. Deskundigen hadden een inspectiebezoek aan Marokko gebracht en vastgesteld dat het koninkrijk niet aan de vereiste voorwaarden voldeed, aldus EFE Agro.

Lees ook: Marokkaanse landbouwexport beleeft doorbraak

De Europese Unie verzekert nu dat Marokko "garanties" heeft gegeven voor de gezondheid en de voedselveiligheid. Maar de meeste Spaanse pluimveehouders zijn vooralsnog niet van mening dat de Marokkaanse producten aan de eisen van de Europese Unie voldoen. Ook de beroepsorganisatie Avianza is van mening dat de Spaanse consument eraan gehecht is vlees van "goede kwaliteit" te kopen dat volgens de EU-normen geproduceerd is.

Lees ook: Marokko: export agrofood breekt record

Marokkaans kippenvlees wordt toegevoegd aan de lijst van andere Marokkaanse producten, vooral tomaten, fruit en groenten, die naar de Europese Unie worden uitgevoerd. Landbouwers stellen dat deze Marokkaanse producten niet aan de eisen van de Europese Unie voldoen en goedkoper verkocht kunnen worden vanwege de goedkope arbeidskrachten in het koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team