Zoeken

Marokko fragiele staat volgens Fund for Peace

4 juli 2014 - 22:43 - Marokko

©

Marokko vertoont volgens de jaarlijkse index van Foreign Policy en de Fund for Peace steeds meer trekken van een falende staat. Marokko bezet de 92e plaats in de Fragile States Index 2014.

In de index behoort Marokko tot de oranje groep van zeer fragiele staten, evenals Saoedi-Arabië en Jordanië. Toch doet Marokko het veel beter dan Tunesië (78e), Algerije (71e) en Egypte (31e). De ranking is in aflopende volgorde gemaakt.

Volgens de auteurs van de index is de positionering van Marokko niet alarmerend, vooral wanneer de resultaten van het Koninkrijk worden vergeleken met die van zijn buren in Noord-Afrika.

Voor de index werd rekening gehouden met 12 sociale, economische en politieke factoren. Onder hen de betrouwbaarheid van de staatsinstellingen, de economische en politieke stabiliteit, de economische ongelijkheid, het gebrek aan vertrouwen in instituties, de macht van de elite en de verslechtering van de openbare diensten.

Marokko kan beter

Marokko zou een betere score hebben behaald als de sociale verschillen niet zo indrukwekkend groot waren. Ook behaalde Marokko zeer slechte cijfers wat betreft het gebrek aan transparantie, persoonlijke bescherming, gezondheid, onderwijs en werkgelegenheid.

Buitenlandse interventies in het staatsbeleid worden ook aan de kaak gesteld in het rapport. Fund for Peace verwijst onder meer naar de aanwezigheid van vredestroepen in de zuidelijke provincies van Marokko.

Fund for Peace

Fund for Peace is een onafhankelijke, niet-partijgebonden en non-profit onderzoeks- en educatieve organisatie die strijdt om gewelddadige conflicten te voorkomen en duurzame veiligheid te bevorderen.

De organisatie doet dit door middel van onderzoek, opleiding en onderwijs, het maatschappelijk middenveld te betrekken, het bouwen van bruggen tussen verschillende sectoren en het ontwikkelen van innovatieve technologieën.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team