Zoeken

French Montana: "Mijn carrière is niet alleen voor mijn familie, het is ook voor Marokko"

28 februari 2023 - 18:00 - Cultuur

©

French Montana is één van de meest prominente Marokkaanse rappers in de Verenigde Staten. Hij bouwde een succesvolle carrière op die begon met bloed, zweet en tranen. De ex van Kloé Kardashian dankt zijn huidige roem aan zware opofferingen.

Karim Kharbouch aka French Montana, werd in 1984 in Casablanca geboren. Net als zijn broers en zussen had hij een rustige jeugd en was hij eerst voetbalfan, voordat hij een grote passie ontdekte voor muziek, met name rap. Zijn rolmodellen waren rappers als Tupac en Notorious B.I.G, IAM en NTM, naar wie hij onophoudelijk luisterde. Omdat het dagelijks leven steeds moeilijker werd, verliet de familie Kharbouch Marokko om zich in de Verenigde Staten te vestigen. Dit ontwortelde Karim. Hij moest zeer "vindingrijk" zijn om rond te komen. Zijn passie voor rapmuziek hield hem uiteindelijk van school, meldt RFI.

Lees ook: French Montana, meest gestreamde Afrikaanse artiest

In 2002 combineerde French Montana MC-battles met de verkoop van dvd’s voor de serie Cocaine City, die hij maakte door artiesten te interviewen over actueel rapnieuws. Toen hij op een nacht een studio in de Bronx verliet, werd hij in het achterhoofd geschoten. Een kogel die fataal had kunnen zijn, herinnert hij zich. "Ik raakte een dieptepunt. Maar het gaf me nog meer kracht, en het was een teken van het lot voor mij," zegt hij. Volledig hersteld maakte hij een reeks mixtapes die de straten van New York en de Oostkust overspoelden, waaronder French Revolution Volume 1 met een featuring van Rick Ross.

French Montana lanceerde zijn eerste album in 2013, met medewerking van grote namen uit de urban muziek zoals Nicky Minaj, The Weeknd en DJ Khaled. Het album werd al snel het 4ᵉ best verkochte opus van het land. In 2016 kwam hij terug met een nieuwe hit die een doorslaand succes was. Hij volgde op met een reeks albums, vermenigvuldigde shows en kreeg duizenden fans. Omdat zijn liefde voor Marokko zeer sterk is, komt hij van tijd tot tijd zijn vader opzoeken. Hij gaat er ook heen om zijn batterijen op te laden en de inspiratie te vinden die hij nodig heeft. "Mijn carrière is niet alleen voor mijn familie, maar ook voor mijn land en voor Afrikaanse en Marokkaanse jongeren, zodat ze tegen zichzelf kunnen zeggen: ’Het is mogelijk om je dromen te bereiken’", zegt hij.

Lees ook: French Montana op cover Playboy (foto)

In 10 jaar tijd heeft de Marokkaanse rapper een enorme reputatie opgebouwd in de Amerikaanse en wereldwijde rapwereld. Ondanks zijn succes blijft hij erg gehecht aan zijn roots en cultuur. Hij zegt altijd dat "niets groter is dan de liefde voor iemands land". Hij bewees dit tijdens het WK toen Marokko tegen Portugal won. "De Marokkaanse trots zo zichtbaar meemaken en deze vreugde delen met bezorgers, huisschilders of financiers... we waren samen, verenigd en trots. Die dag voelde ik me de meest trotse Marokkaan ter wereld", herinnert hij zich.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team