Zoeken

Frankrijk wil Marokkanen uitzetten naar... Barbados

26 september 2023 - 22:00 - Wereld

©

Twee Marokkanen verschenen voor de rechtbank van Créteil in Frankrijk omdat ze geweigerd hadden aan boord te gaan van een vliegtuig dat hen terug zou brengen naar Barbados in het Caribisch gebied, nadat hen de toegang tot Frankrijk was geweigerd.

De eerste verdachte, 31 jaar oud en geboren in Casablanca, spreekt geen Frans. Een tolk werd ingeschakeld om de communicatie tijdens het proces te vergemakkelijken. "Toen de politie u arresteerde, gebruikte u een cutter om uw linker onderarm te snijden. De wond is duidelijk zichtbaar op de foto’s", legde de rechter uit, terwijl hij foto’s van de verwonding van de jongeman liet zien, die de feiten erkende, volgens Actu-Juridique.

Lees ook: Mohammed na 43 jaar in Nederland naar Marokko uitgewezen

Het is de derde keer dat de jongeman de toegang tot het Franse grondgebied wordt geweigerd. "Ik was bang dat ze me weer naar Barbados zouden sturen, zoals de eerste keer. Daarom sneed ik mezelf", antwoordde hij. Via zijn tolk vertelde de verdachte dat hij Marokko had verlaten om via Brazilië, Barbados en de Antillen naar Italië te gaan. "Waarom deze route? Is de kortste weg naar Italië via Brazilië? Ik moet mijn geografie herzien...", merkte de rechter ironisch op.

Volgens zijn advocaat koos de Marokkaan "niet de kortste, maar misschien wel de veiligste weg, gezien het aantal migranten dat sterft in de Middellandse Zee...". De aanklager eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden tegen hem, eraan herinnerend dat hij geen strafblad heeft. De jongeman benadrukte dat hij niet in Frankrijk wil blijven, maar bij zijn neef in Italië wil gaan wonen.

Lees ook: Frankrijk wil Turk en Tunesiër naar Marokko uitzetten

De tweede verdachte, een Marokkaan uit Casablanca, verscheen om dezelfde redenen voor de rechtbank. De 22-jarige man, die ook het koninkrijk heeft verlaten met Italië als bestemming, wordt verweten dat hij een uitzettingsbevel niet heeft nageleefd tijdens de procedure voor zijn terugkeer naar Barbados. Beiden beweren elkaar voor het eerst in het vliegtuig te hebben ontmoet. "Het lijkt allemaal zo goed georganiseerd. Het doet me denken aan een netwerk," analyseert de rechter. Net als bij de eerste verdachte, eiste het Openbaar Ministerie een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Zijn advocate vroeg om een mildere straf. Uiteindelijk werden beide Marokkanen veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team