Zoeken

Fransen solidair met Mohamed en zijn ernstig zieke zoon Anas

14 januari 2021 - 18:00 - Wereld

©

De inwoners van het Franse departement Yvelines hebben zich solidair verklaard met Mohamed en zijn ernstig zieke zoon Anas die dreigen het land uit te worden gezet.

Anonieme vrijwilligers uit Yvelines hebben de twee Algerijnen voorzien van onderdak en een telefoon. Ook het Huis voor Gehandicapten van het Departement Yvelines (Mdph) ondersteunt het tweetal door het vervoer van de 9-jarige Anas voor hun rekening te nemen.

Mohamed was naar Frankrijk vertrokken zodat zijn zoon behandeld kon worden, maar nu wordt hij bedreigd door deportatie. Anas lijdt aan de spierdystrofie van Duchenne. Omdat zowel Anas als zijn vader geen verblijfsvergunning hebben, dreigen ze nu teruggestuurd te worden naar Algerije. De aanvraag voor verblijfsdocumenten werd geweigerd. "Ik wil niet weg. Als we terugkeren naar Algerije is mijn zoon veroordeeld. Ik blijf liever hier waar zijn ziekte beter kan worden behandeld", zegt de 43-jarige Mohamed die momenteel in Achères woont, in de krant Le Parisien.

De vader vertelt dat het leven van zijn zoon drastisch is veranderd sinds ze in Frankrijk wonen. Anas gaat naar school, heeft vrienden, gaat naar de kantine en naar de speeltuin van een schoolgroep in Conflans-Sainte-Honorine. "In Algerije bracht hij zijn dagen door in een rolstoel, zonder enige opleiding", zegt zijn vader. "Er bestaat geen geschikte structuur en kinderen met de ziekte van Duchenne worden dubbel veroordeeld. Ik ben bereid om hier jaren te blijven voor mijn zoon. Ik offer een deel van mijn gezinsleven op, misschien ga ik ondergronds. Maar ik heb geen keus."

Volgens het bestuur van het departement Yvelines kan Anas in Algerije passende zorg krijgen, net als in Frankrijk: "Zoals de wet voorschrijft, heeft het college van artsen van het Franse bureau voor immigratie en integratie bepaald dat hij kan profiteren van een passende behandeling in Algerije en dat hij vanwege zijn gezondheidstoestand zonder risico kan reizen."

Volgens de familierechtadvocaat Karim Bouzalgha is dit onzin. "We hebben verschillende certificaten die zijn opgesteld door artsen die getuigen van een betere zorg in Frankrijk. Hier kan zijn levensverwachting worden verhoogd tot bijna 40 jaar, tegen amper 20 jaar in Algerije," zegt Bouzalgha. Volgens hem is het niet alleen juridisch mogelijk om Anas en zijn vader te laten blijven, de advocaat stelt dat ze op humanitaire gronden een verblijfsvergunning zouden moeten krijgen.

In juni doet de administratieve rechtbank van Versailles uitspraak over deze zaak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team