Zoeken

Marokkaanse ex-terroristen willen Franse nationaliteit terug

22 november 2020 - 17:40 - Wereld

©

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft dinsdag de petitie van vier Franse Marokkanen en één Franse Turk afgewezen die hun Franse nationaliteit terug willen hebben. Hun Franse paspoorten werden ingetrokken nadat zij waren veroordeeld voor een terroristisch misdrijf.

Het gaat om vijf jeugdvrienden uit arbeiderswijken in Yvelines, die tussen 1991 en 2001 de Franse nationaliteit kregen. In 2007 werden de mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend tussen de 6 en 8 jaar, wegens "deelname aan een vereniging van criminelen met het oog op de voorbereiding van een terroristische daad". Ze werden ervan beschuldigd banden te hebben met de Marokkaanse Islamitische Strijdgroep. Deze terroristische organisatie was verantwoordelijk voor de aanslagen in Casablanca van 16 mei 2003, waarbij 45 doden en 100 gewonden vielen. Onder de doden waren drie Franse staatsburgers. In 2009 en 2010 kwamen de vijf mannen weer op vrije voeten.

In oktober 2015 heeft Frankrijk echter besloten om de ex-gedetineerden hun Franse nationaliteit af te nemen. De rechters van het EHRM verklaarden afgelopen juni dat "de aanvragers een verblijfsvergunning voor privé- en gezinsleven hebben aangevraagd en over een inkomen beschikken om in Frankrijk te mogen wonen". De ontneming van de Franse nationaliteit is volgens de rechters van het Europese justitie-orgaan niet in strijd met het recht op eerbiediging van het gezinsleven, omdat de vijf mannen ook nog een tweede nationaliteit hebben en dus niet staatloos zijn geworden door het Franse besluit.

Verder oordeelde het EHRM dat de vijf klagers, gezien de feiten waarvoor ze eerder zijn veroordeeld, hen niet bepaald helpen om opnieuw de Franse nationaliteit te verkrijgen. "Terroristisch geweld vormt op zichzelf een ernstige bedreiging van de mensenrechten", onderstreepte het Hof. Ook merkten de rechters op dat Frankrijk geen concrete stappen heeft gezet om de mannen het land uit te zetten.

Ter verdediging van de verzoekers, noemt hun advocaat William Bourdon, de vijf mannen "modellen van integratie". "Hun kinderen zitten hier op school, de meesten van hen werken en hun gezinnen zijn hier volledig geïntegreerd. Dit zou hun uitzetting moeten voorkomen", zegt Bourdon.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team