Zoeken

Frans-Marokkaanse jihadist deelt 10 jaar later verhaal

5 maart 2024 - 08:00 - Wereld

©

Een Frans-Marokkaanse man die op 16-jarige leeftijd naar Syrië vertrok om te vechten voor Jabhat al-Nosra, deelt zijn ervaringen in een nieuw boek. Gabriel Saidi, nu 26 jaar en vader van twee kinderen, hoopt met zijn boek "Ik, Gabriel jihadist op 16-jarige leeftijd" andere jongeren te behoeden voor de gevaren van jihadisme.

Saidi werd geradicaliseerd door Hakim, een man die hij op het schoolplein ontmoette. Hakim voedde hem en zijn vrienden met religieuze propaganda en spoorde hen aan om naar Syrië te komen om te vechten voor Daesh. In november 2013 vertrok Saidi, samen met zijn broer en beste vriend, naar het oorlogsgebied.

Lees ook: Bekende Nederlandse jihadist Samir A. komt vrij

Aanvankelijk was hij enthousiast over zijn nieuwe leven als jihadist. Hij onderging militaire training en voerde gewapende patrouilles uit. Maar naarmate de maanden verstreken, begon hij te twijfelen. Hij zag de gruwelen van de oorlog en verloor vrienden in gevechten.

De beslissende factor om te deserteren kwam toen hij gewond raakte en van zijn groep werd gescheiden. "Ik was alleen en kwetsbaar," vertelt hij aan Le Parisien. "Op dat moment besefte ik dat ik me in een leugen bevond." Met behulp van zijn vader, die hem via de telefoon bleef bellen met religieuze tegenargumenten, en de liefde voor zijn moeder, wist Saidi te ontsnappen uit Syrië.

Terug in Frankrijk werd hij berecht en veroordeeld tot 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. In de gevangenis begon hij zijn verhaal te schrijven, met de hulp van een therapeut. Saidi hoopt dat zijn boek een waarschuwing zal zijn voor jongeren die overwegen om zich bij jihadistische groepen te voegen. "Ze verkopen je een droom, maar de realiteit is een hel," zegt hij. "Ik heb geluk dat ik eruit ben gekomen, maar vele anderen konden dat niet."

Lees ook: Marokkaanse riskeert 30 jaar cel voor huwen jihadist

Saidi’s broer en beste vriend zijn nog steeds in Syrië. Hij heeft al jaren geen contact meer met zijn broer. "Ik voel me schuldig," zegt hij. "Het was ik die hem voorstelde aan Hakim." De Franse Marokkaan is vastberaden om zijn ervaringen te delen en anderen te helpen. Hij wil lezingen geven en workshops organiseren om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van radicalisering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team