Zoeken

Het zorgwekkend profiel van de Frans-Marokkaanse terrorist Radouane Lakdim

24 januari 2024 - 14:00 - Wereld

©

In een rechtbank in Parijs is maandag de zaak van start gegaan tegen zeven personen die banden hadden met de Frans-Marokkaanse terrorist Radouane Lakdim. Hij pleegde de terroristische aanslagen in Carcassonne en Trèbes op 23 maart 2018, waarbij vier doden vielen, waaronder luitenant-kolonel Arnaud Beltrame, en meerdere gewonden, voordat hij door de politie werd doodgeschoten.

Lakdim, geboren op 11 april 1992 in het Marokkaanse Taza, was sinds 2014 bekend bij de Franse inlichtingendiensten. Hij was berucht om zijn criminele activiteiten in de Ozanam-wijk, waar de drugshandel een grote rol speelde, schrijft La Dépêche du Midi. Op 22-jarige leeftijd was zijn religieuze radicalisering geen bron van zorg voor zijn directe omgeving. Zijn afdwalen naar extremisme en uiteindelijke daad werden volgens antiterrorisme-rechters gefaciliteerd door zijn betrokkenheid bij criminele activiteiten in de wijken van Carcassonne.

Lees ook: Marokko heeft familie gijzelnemer Carcassonne ondervraagd

Radouane Lakdim werd beschreven als een "paranoïde" man die altijd een mes bij zich droeg, volgens zijn voormalige vriendinnen. Hij beoefende boksen, een populaire sport onder aspirant-jihadisten, en dwong zijn nieuwe vriendin Marine tot bekering tot de islam. Hij droomde ervan om naar Syrië te gaan, te vechten tegen het Westen en te sterven als martelaar.

Toen het appartement van zijn ouders in Carcassonne op 23 maart 2018 werd doorzocht, vonden antiterrorisme-agenten twee getande messen met lange lemmeten, een zwaard, munitie en een klein wapenarsenaal verborgen in verschillende kamers. De onderzoekers vonden ook brieven waarin hij trouw zwoer aan Daesh. Volgens de aanklagers maakte geld uit drugshandel, smokkel van sigaretten en wapenhandel de financiering van zijn terroristische daden mogelijk. Lakdim werd in 2011 en 2015 veroordeeld voor wapenbezit en drugshandel.

Lees ook: Franse Marokkaan Radouane Lakdim is dader gijzeling Carcasonne

De verdachte wist aanvankelijk te ontsnappen aan de aandacht van de antiterrorisme-eenheden door zijn status als crimineel. Ze waren niet op de hoogte van zijn radicalisering en voorbereidingen op terroristische aanslagen. Zijn contacten met Tsjetsjenen in een lokale boksclub hadden wel de aandacht getrokken van de binnenlandse inlichtingendienst van Perpignan en de territoriale inlichtingenpolitie van Carcassonne, maar ze vermoedden niet dat hij een terreurdaad zou kunnen plegen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team