Zoeken

Frankrijk: door politieagent neergeschoten Marokkaan overleden

26 april 2022 - 11:00 - Wereld

©

Agenten van het politiebureau van Blois in Frankrijk, werden naar het stadscentrum geroepen om een Marokkaanse man onder controle te krijgen. De 26-jarige verdachte was gewapend met een mes en verzette zich tegen zijn aanhouding. Hij werd door één van de agenten neergeschoten en opgenomen in het ziekenhuis, maar overleed aan zijn verwonding. De gerechtelijke politie van Tours onderzoekt de poging tot moord op politieagenten, om de redenen voor het gedrag van de man te begrijpen.

Op donderdag 21 april begaven agenten van het politiebureau van Blois zich naar het centrum van de stad, nadat ze werden opgeroepen vanwege de aanwezigheid van een persoon gewapend met een mes, meldt France info. Toen ze aankwamen, troffen ze de man, bebloed van de borst tot aan zijn middel, in de deuropening van een gebouw. De man was gewapend met een rood-wit keukenmes. Volgens het Openbaar Ministerie begon hij zich met een "dreigende" houding naar de politieagenten toe te bewegen, ondanks de verzoeken van de agenten om zijn wapen te laten vallen.

Lees ook: Akram El Idrissi doodgeschoten in Amsterdam

Daarna vluchtte de twintiger naar de gangen van het gebouw en sprong hij van een balkon op de eerste verdieping om zijn toevlucht te zoeken achter een hek. Hij weigerde zich over te geven. Na twee schoten met een LBD (geweer van Frans fabricaat dat niet-dodelijke kogels van iets groter dan een pingpongbal afvuurt) en een stroomstoot met een Taser, moest één van de politieagenten zijn dienstwapen gebruiken. De man liet uiteindelijk het mes vallen na een derde LBD-schot. Hij werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis van Blois om de nodige behandeling te ondergaan. De procureur van Blois, Frédéric Chevallier, heeft zaterdag meegedeeld dat de Marokkaan hersendood is.

Het parket van Blois heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend wegens poging tot moord op politieagenten, om de redenen te achterhalen van het "onsamenhangend" gedrag van de verdachte, die sinds september 2021 met een studentenvisum in Frankrijk was. Hij woonde samen met andere studenten die aan de onderzoekers verklaarden dat hij, "zeer kalm van aard was, zich perfect in het Frans uitdrukte en zeer goed geïntegreerd was, maar zich al verscheidene dagen angstig voelde". De oorzaak daarvan is op dit ogenblik onduidelijk. "Hij leek totaal gedesoriënteerd, was de weg kwijt, maakte onsamenhangende opmerkingen en was zeer boos". Volgens hen verliet hij donderdag het huis haastig, met een mes in zijn hand. Hij had net een telefoongesprek gehad met zijn moeder in Casablanca.

Lees ook: België: in Luik doodgeschoten Mounir begraven

Volgens de laatste berichten is de Marokkaan aan zijn verwondingen overleden. De man "die het onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek van poging tot moord op politieagenten van het politiebureau van Blois, is (zaterdag) overleden in het ziekenhuis van Blois," kondigde procureur Frederic Chevallier, zondag in een persbericht aan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team