Zoeken

Frankrijk en België bovenaan lijst van landen die rogatoire opdrachten afgeven aan Marokko

6 juni 2023 - 13:00 - Wereld

©

Volgens bronnen bij het Openbaar Ministerie heeft de Marokkaanse justitie 288 internationale rogatoire commissies ontvangen in 2022, waaronder ruim 80 uit Frankrijk.

Een rogatoire commissie is een getuigenverhoor dat in opdracht van een rechter door een rechtbank in een ander land wordt uitgevoerd. Tweederde van de internationale rogatoire commissies die Marokko ontvangt komen van vier landen: Frankrijk (83), België (66), Turkije (34) en Spanje (23). Dat vertelde Achraf El Malki, rechter en hoofd van de Eenheid Uitlevering bij het Bureau van de Voorzitter van het Openbaar Ministerie, zaterdag op een seminar in het kader van de Internationale Boeken- en Uitgeversbeurs (SIEL), over de rol van het Openbaar Ministerie in de strijd tegen criminaliteit, schrijft Hespress.

Lees ook: Drugsbaron Karim Harrat door Marokko uitgeleverd aan Frankrijk

Rogatoire commissies in zaken van witwassen (16%) en internationale drugshandel (15%) worden het vaakst aangevraagd. Ze worden gevolgd door aanhoudingsbevelen voor fraude en diefstal (13%), de vorming van een criminele bende (9%), moord, valsheid in geschrifte en aanslagen op het gezin (7%) en terroristische misdrijven (6%).

In de loop van 2022 werden 72 internationale aanhoudingsbevelen uitgevaardigd door het Marokkaanse parket, waarvan 60 door rechtbanken van eerste aanleg en 12 door hoven van beroep. Het hof van beroep van Rabat vaardigde de meeste aanhoudingsbevelen uit vanwege zijn nationale jurisdictie in terrorismezaken. Wat de rechtbanken betreft, komt de rechtbank van eerste aanleg van Tanger als beste uit de bus, aldus El Malki.

Lees ook: Marokko ontving 197 internationale aanhoudingsbevelen in jaar tijd

In dezelfde periode ontving de Marokkaanse justitie in totaal 49 uitleveringsbevelen, tegenover 34 in 2021, een stijging van 19,6%. De meeste hiervan kwamen uit Frankrijk, gevolgd door de Verenigde Staten en België, met respectievelijk 6 en 4 bevelen. Marokko deed 75 uitleveringsverzoeken, voornamelijk aan Spanje (50), Frankrijk (7) en Italië (6).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team