Zoeken

Geldtransfers diaspora meevaller voor Marokkaanse huishoudens

1 mei 2021 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Voor veel Marokkaanse huishoudens is het geld dat door familie uit het buitenland wordt gestuurd onmisbaar. Door de geldtransfers van wereld-Marokkanen lukt het vele gezinnen in Marokko om alsnog rond te komen.

Uit een onderzoek van Bank Al-Maghrib en de Wereldbank blijkt hoe groot de rol is die de geldtransfers spelen in de financiële gezondheid van veel Marokkaanse huishoudens. Per jaar wordt er meer dan 60 miljard dirham overgemaakt door wereld-Marokkanen aan hun families. Naast een financiële steun zijn de overboekingen ook een grote bron van buitenlandse valuta voor Marokko.

Het totale bedrag dat door wereld-Marokkanen is overgemaakt naar familie of kennissen in het koninkrijk kwam in 2020 uit op 68 miljard dirham. Een stijging van 5% ten opzichte van de 64,7 miljard dirham die in 2019 naar Marokko werd gestuurd.

De meeste geldtransfers worden gedaan door wereld-Marokkanen uit Frankrijk en Spanje. De helft van de ontvangers geeft aan dat zij maandelijks een bedrag ontvangen van familie uit het buitenland. Het gaat hier in de meeste gevallen over vrouwen wiens echtgenoten in het buitenland werken en ouderen die steun ontvangen van hun kinderen. Daarnaast zijn er nog de eenmalige overboekingen die meestal worden gedaan tijdens religieuze feestdagen, als de scholen weer beginnen of als er medische kosten te betalen zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team