Zoeken

Ongestraft door rood licht rijden in Marokko kan niet meer

16 juni 2011 - 21:45 - Marokko

©

Nieuwe flitspalen zullen binnenkort worden geplaatst ter hoogte van de verkeerslichten in de grote steden van Marokko. Het zal dus binnenkort onmogelijk zijn ongezien een door het rood licht te rijden.

Het ministerie van Uitrusting en Vervoer plant in een eerste fase duizend flitspalen te testen maar er is nog geen datum vastgesteld voor de inwerkingtreding van deze camera’s.

De toestellen zullen worden uitgerust met sensoren en zullen ter hoogte van twee verschillende stoplijnen op de rijbaan geplaatst worden. Deze sensoren produceren een signaal wanneer het voertuig de eerste lijn overrijd terwijl het licht rood is. Het signaal wordt vervolgens doorgegeven aan een glitser, die zich naast het verkeerslicht bevindt en die een eerste foto van het voertuig neemt. Als de automobilist de tweede lijn voorbijrijd terwijl het nog rood is, wordt er een tweede foto van het kenteken genomen en word de overtreding geregistreerd.

Alcoholtests zullen binnenkort ook worden gebruikt op Marokkaanse wegen. Het Directoraat-Generaal van Nationale Veiligheid (DGSN) kocht daarvoor 230 breathalyzers in 2010. Deze toestellen, die goed zijn voor 200.000 controles, zullen dit maand nog in dienst treden.

Ondanks de inwerkingtreding van de nieuwe wegcode in oktober vorig jaar zijn er nog steeds evenveel slachtoffers op de Marokkaanse wegen. De trend wordt gerechtvaardigd door de moeilijke toepassing van de nieuwe code, maar ook door het gebrek aan coördinatie tussen de verschillende partijen.

Om dit te verbeteren is er een toezichtcomité opgericht die vertegenwoordigers van de ministeries van Verkeer, Binnenlandse Zaken, Justitie, Volksgezondheid, Economie en Financiën, de Nationale Veiligheid en de rijkswacht verenigt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team