Zoeken

Financieel schandaal in Sidi Allal Bahraoui

7 september 2023 - 21:00 - Marokko

©

Kamerlid Rahhou El Hilaa van de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM), wordt samen met 24 andere verdachten vervolgd voor het verkwisten van gemeentefondsen van Sidi Allal Bahraoui, gelegen in de provincie Khemisset. Hun proces begon afgelopen maandag bij de rechtbank voor financiële misdrijven in Rabat.

Rahhou El Hilaa wordt ervan beschuldigd gemeentelijke contracten via zijn bedrijf te hebben laten uitvoeren zonder aanbestedingen uit te geven. Onder de andere verdachten bevinden zich de voormalige gemeentevoorzitter, architecten, directeuren van bedrijven en onderzoeksbureaus, technici en gemeenteambtenaren, meldt Al Akhbar.

Lees ook: Marokko: voormalig parlementslid veroordeeld voor fraude

Het onderzoek, geleid door de Koninklijke Gendarmerie, werd geïnitieerd door de openbaar aanklager belast met financiële misdrijven. Het onderzoek bracht vermoedens aan het licht van het verkwisten van openbare gelden, met name in het kader van stedelijke vernieuwingsprojecten in Sidi Allal Bahraoui. Het budget voor deze projecten bedroeg 70 miljoen dirham, waarvan 41 miljoen werd gefinancierd door het Gemeentelijk Apparatuurfonds (FEC).

De Rekenkamer heeft tekortkomingen opgemerkt in het beheer van deze projecten, zoals marktmanipulatie, het ontbreken van een intern controlesysteem en het niet nastreven van concurrentie bij technische studies voor wegen- en groenvoorzieningen aan een gedeelte van de RN6. Een groep architecten werd ingehuurd voor deze studie en de monitoring van de werkzaamheden tegen een vergoeding van 368.650,80 dirham.

Lees ook: Marokko: voormalig parlementslid Abdelali Hamieddine veroordeeld voor moord

De gemeente had ook een studiebureau ingehuurd voor de technische studie en het toezicht op de aanleg van wegen, voetpadden, groene ruimtes, riolering en openbare verlichting op een ander gedeelte van de nationale weg, voor een vergoeding van 449.760,80 dirham. Ook hier merkte de Rekenkamer tekortkomingen op.

Bladna.nl