Zoeken

Fati Jamali hekelt beperkingen voor vrouwen

3 juni 2022 - 09:40 - Cultuur

©

De Marokkaanse actrice en zangeres Fati Jamali heeft van de viering van Moederdag gebruik gemaakt om een krachtig statement te maken tegen de beperkingen die aan vrouwen worden opgelegd. Ze is namelijk niet in staat om een paspoort te verkrijgen voor haar zoon.

"Een moeder heeft geen behoefte aan een dag waarop ze haar een zin op sociale media toesturen, een vrouw en een moeder heeft behoefte aan de meest elementaire rechten. Ze heeft gelijkheid nodig, het soort waar ik vroeger over hoorde, maar dat helaas niet bestaat," schreef actrice Fati Jamali op haar Instagram-account. Ze begeleidde haar post met een foto van zichzelf met haar zoon. De laatste is sinds enkele maanden een "migrant zonder papieren". Zijn moeder is er niet in geslaagd om een paspoort voor hem te bemachtigen. En niet zomaar: in Marokko kan een gescheiden moeder geen paspoort voor haar kind aanvragen, zonder toestemming van de vader.

Lees ook: Voormalige Miss Arab Beauty Fati Jamali adopteert Syrisch meisje

"De vader blijft ook na de scheiding de wettelijke vertegenwoordiger van zijn minderjarige kinderen, maar het gezag over minderjarige kinderen geeft de moeder niet de status van wettelijke vertegenwoordiger van haar kinderen", aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn website. Met andere woorden, alleen de vader van het kind kan een paspoort aanvragen zonder de toestemming van een derde. "Waar is de gelijkheid?" vraagt Fati Jamali.

Lees ook: Marokkaanse topmodel Fati Jamali slachtoffer ongeval

De wet rechtvaardigt deze ongelijkheid door het feit dat "de vrouw met haar kinderen kan weglopen", herinnert zij zich. Ze vraagt zichzelf af "hoeveel mannen er niet met hun kinderen weggelopen, de moeder op de rand van waanzin achterlatend?" Fati Jamali zegt dat ze "voor gelijke rechten is, die aan de vader hetzelfde geven als de moeder".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team