Zoeken

Fares (12) slachtoffer pesterijen op Franse school

30 maart 2023 - 09:00 - Wereld

©

Fares, een leerling uit klas 6 van het Jules Verne-college, wordt voortdurend gepest op school. Hij is uitgeput en wil niet meer terug naar zijn klas. Zijn ouders overwegen nu om hem thuisonderwijs te geven.

De 12-jarige Fares volgt speciaal onderwijs voor leerlingen met een handicap, omdat hij het syndroom van Doose heeft, dat gekenmerkt wordt door epileptische aanvallen. Sindsdien is hij de zondebok van zijn klas. "Elke week moeten we naar de school gaan omdat hij wordt beledigd, geslagen en zelfs gewurgd. Over het algemeen op de speelplaats of in de toiletten. Als dat gebeurt, sluit Fares zich op in het toilet en belt ons om hem te komen halen. Elke keer als dit gebeurt, vraag ik om een verantwoordelijke van de school te zien. Ze luisteren naar me, maar er wordt niets gedaan. Sinds het begin van dit jaar werd slechts één kind van de groep voor twee dagen geschorst", vertelt zijn moeder Sarah aan L’Indépendant.

Lees ook: Basisschool in België in opspraak door racistische lerares

Op 22 maart gingen zijn klasgenoten tijdens een pauze te ver. Fares werd van de trap geduwd. De dochter van een vriend was getuige van het incident en waarschuwde de moeder van de tiener. Zij vond haar zoon, geterroriseerd en met een bebloed gezicht, in de brandweerauto. Ze bracht hem onmiddellijk naar het ziekenhuis in Carcassonne. "Naast twee blauwe ogen heeft hij een wonde onder zijn rechterooglid. Hij heeft ook een gebroken neus. Hij mocht twee dagen niet naar school gaan en volgende week zou dit door een forensisch arts moeten worden opgewaardeerd", aldus Sarah.

Omdat het moeilijk was contact op te nemen met de onderwijsautoriteit van Montpellier, diende ze een klacht in tegen negen studenten. "Ik kan dit zinloze geweld tegen mijn zoon niet zo maar laten gaan. Het onderwijsbestuur en de school moeten optreden, zodat deze kinderen zich bewust worden van wat ze hebben gedaan." Na dit incident wil Fares ook niet meer naar school. "Ik ben bang dat het opnieuw zal gebeuren. Ik wil nu thuisonderwijs", zegt hij. Zijn ouders overwegen dat ook.

Lees ook: Frankrijk: kind op schoolkantine geweigerd omdat hij geen vlees eet

"Naar aanleiding van de verklaring van de ouders van een leerling van het 6ᵉ jaar in het Jules Verne-college in Carcassonne, die aangeven een klacht te hebben ingediend met betrekking tot de intimidatie van hun kind, wil het rectoraat preciseren dat de situatie van deze leerling en dit gezin bekend is en met aandacht wordt gevolgd door het schoolhoofd en de anti-pest eenheid van de academie van Montpellier", reageerde het rectoraat van de academie van Montpellier in een verklaring.

Bladna.nl