Zoeken

Abdelilah Benkirane waarschuwt voor westers kapitalisme

9 mei 2023 - 09:00 - Marokko

©

Abdelilah Benkirane, de secretaris-generaal van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), waarschuwt voor het westers kapitalisme, dat volgens hem op termijn zowel het Marokkaanse volk als de economie van het land zal schaden.

Het westers kapitalisme schaadt Marokko niet alleen economisch, maar ook op het gebied van waarden en moraal, zegt Benkirane. Hij bekritiseert hiermee ook de strijd van sommige westerse organisaties voor homoseksualiteit, consensuele seks en abortus. De secretaris-generaal van de PJD zei dit zaterdag in Rabat, bij de opening van de conferentie van apothekers voor rechtvaardigheid en ontwikkeling. Hij riep minister van Justitie Abdellatif Ouahbi ook op om de Marokkaanse cultuur en waarden te verdedigen.

Lees ook: Marokko: PJD wil geen ministers met dubbele nationaliteit meer

"Ouahbi doet van alles. Hij gaat deze kwesties bespreken met mensenrechtenorganisaties en trekt zich vervolgens terug [...] Hij moet hen vertellen dat dit niet hun taak is. Hij moet hen vertellen dat het niet hun taak is om te bepalen of je seks hebt binnen het kader van de sharia of daarbuiten, dat is onze zaak," zei hij in de toespraak, waarover Hespress bericht. "Heeft Marokko behoefte aan Amerikaanse bedrijven die brood en gehakt verkopen aan Marokkanen, terwijl de wereld het heeft over de uitmuntendheid van de Marokkaanse keuken in de wereld?", vroeg Benkirane zich af. Hij waarschuwt voor de invloed van westerse bedrijven in Marokko op bepaalde beroepsgroepen, waaronder ook apothekers.

Lees ook: Abdelilah Benkirane waarschuwt Aziz Akhannouch

De secretaris-generaal van de PJD roept op om, tegenover het "monopolie van aan buitenlanders verbonden kapitaal", een burgercoalitie te vormen en de aanwezigheid van professionals in politieke- en vakbondsorganen te versterken, zodat ze op zouden kunnen komen voor hun economische en sociale belangen. Hij waarschuwt ook dat grote bedrijven en kapitaalbezitters uitgestrekte landbouwgronden bemachtigen om te exploiteren ten koste van Marokkanen. Dit is eveneens het geval in Ethiopië, legt hij uit, waar de staat burgers van het land verdrijft om het aan grote bedrijven te geven.

Bladna.nl