2 december 2020 - 19:40 - Wereld
De familie van de 19-jarige Adil C., die omkwam tijdens een politie-achtervolging in Anderlecht, is boos. Ze vragen zich af waarom het Brussels Parket niet heeft gewacht tot de zitting voor de raadkamer om te communiceren over het gerechtelijk onderzoek naar de rol van politieagenten in het overlijden van Adil.
Afgelopen donderdag vroeg het parket van Brussel de buitenvervolgingstelling aan van de vier betrokken agenten. In deze fase kunnen partijen echter nog bijkomende onderzoeksdaden vragen aan de onderzoeksrechter. "Waarom heeft het parket gecommuniceerd terwijl er nog geen datum geprikt was voor een hoorzitting bij de onderzoeksrechter? Waarom nu, terwijl er net in deze periode beslissingen verwacht worden in de dossiers over Lamine, Mehdi en Mawda, waar de politie ook in betrokken is? Gaat het om een communicatiestrategie?", zo vraagt de familie zich af.
Het Brussels Parket mag met instemming van de onderzoeksrechter en wanneer het algemeen belang ermee gediend is, informatie delen aan de pers. "Maar wat is het maatschappelijk nut? De media hebben het voorgesteld alsof de politie vrijgepleit is, met opnieuw een reeks incidenten in Anderlecht tot gevolg. We vragen het bewijs dat de onderzoeksrechter zijn goedkeuring heeft gegeven voor de mededeling van het parket", aldus Adils familie in een bericht op sociale media.
"We blijven hopen op een openbaar proces. Toch hebben we het gevoel opnieuw onrechtvaardig behandeld te worden. Vanaf het begin hebben we interviews geweigerd om ruimte en discretie te geven aan het onderzoek. We riepen op tot kalmte tijdens de eerste opstanden in Anderlecht. We hopen op gerechtigheid, maar er rijzen nog steeds vragen zonder antwoorden."
Na een onderzoek van enkele maanden verwierp het Brusselse parket de beschuldigingen wegens gebrek aan bewijs tegen de politieagenten die betrokken waren bij het dodelijke ongeval, inclusief de chauffeur. De onderzoeksrechter is op basis van het rapport van de automobieldeskundige van oordeel dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Dit vonnis wekte de woede op van jongeren, die zich verzamelden op het Raadsplein in Anderlecht om te protesteren door met stenen en molotovcocktails te gooien. Ze hebben ook een auto verbrand. Er werden geen gewonden geregistreerd als gevolg van deze incidenten.
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie
Imam Alkmaar ontslagen na Israël-trip