Zoeken

België: politie geeft eigen versie dood Adil

19 april 2020 - 15:50 - Wereld

©

Adil (19) overleed een week geleden tijdens een achtervolging met de politie in de Belgische hoofdstad Brussel. Volgens de politie gaat het om een ongeval, wat getuigen tegenspreken.

Sven Mary, advocaat van de twee politiemannen die in de auto zaten die in botsing kwam met Adil, stelt dat tiener de auto van de agenten aanreed en niet andersom. De agenten vernamen via de politieradio dat het slachtoffer op de vlucht was geslagen.

"De politie heeft die jongen niét aangereden. Die jongeman heeft hén aangereden. In de verte zagen ze blauwe zwaailichten. Zij naderden uit de andere richting in hun anonieme voertuig, om hen te helpen. Ze reden nog 20 kilometer per uur toen die jongen op zijn scooter plots van achter een camion schoot en op hun rijvak recht op hun auto afvloog. Hij raakte de wagen aan de linkerkant! Toevallig was dat een politievoertuig. Evengoed reed daar een Toyota Yaris met een oud vrouwtje, dan had die tiener zich tegen dat voertuig te pletter gereden.", zegt de raadsman.

Volgens Mary zijn de twee agenten diep onder de indruk van het ongeluk en is er in deze zaak sprake van "politieke recuperatie" door Brussels staatssecretaris Pascal Smet.

De bewindsman stelde kort na het dodelijk incident vragen over het politieoptreden. "Er kunnen hier zeker vragen over gesteld worden. Waarom ontliep hij die politiecontrole ? Was dit nu de topprioriteit die nacht? Kon het niet op een andere manier aangepakt worden?", schreef Smet toen. Mary oordeelt dat de agenten enkel hun werk deden zoals de regering hen dat had gevraagd, met name de lockdown doen naleven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team