Zoeken

Ex-minister Spanje steunt annexatie Sebta en Melilla door Marokko

5 september 2022 - 15:40 - Wereld

©

Sebta-voorzitter Juan Vivas noemde de opmerkingen van de voormalige Spaanse minister van Huisvesting Maria Antonia Trujillo "onaanvaardbaar" en "onrechtvaardig". Op een internationale congres in Tetouan stelde zij dat Sebta en Melilla "overblijfselen uit het verleden zijn die de economische en politieke onafhankelijkheid van Marokko en de goede betrekkingen tussen de twee landen in de weg staan".

"Het politieke antwoord op het grensprobleem is dialoog, niet afleiding of stilte... De Marokkaanse eis is volkomen gerechtvaardigd", aldus Trujillo. Woorden die Vivas "onaanvaardbaar" en een "verraad" noemde van een voormalig lid van de Spaanse regering. "Dit getuigt van een diep gebrek aan kennis van de geschiedenis en de wet, alsook van een totaal gebrek aan respect voor de bevolking van Sebta en Melilla," verklaarde Vivas aan El Faro de Ceuta.

Lees ook: Marokkaanse partij maakt plan om Sebta en Melilla terug te winnen

"Wij zijn en voelen ons Spanjaarden, en het staat buiten kijf dat onze steden tot het Spaanse grondgebied behoren," benadrukte Vivas. Trujillo werd in mei vervangen in haar functie van directeur van onderwijs op de Spaanse ambassade in Rabat. Zij nam deel aan dit eerste internationale congres dat werd georganiseerd door de ENS hoge school in Tetouan in samenwerking met de Universiteit Abdelmalek Essaadi en het Marokkaans Centrum voor Studies en Onderzoek in Economie en Duurzame Ontwikkeling. Het thema was "Hispano-Marokkaanse betrekkingen: Heden en Toekomst".

Lees ook: Sebta gaat langzaam dood zonder Marokkanen

Met betrekking tot de Marokkaanse aanspraak op Sebta en Melilla verklaarde de professor in constitutioneel recht dat "het gewicht van de bestaande en relevante historische en juridische argumenten een politiek, ethisch, redelijk en wederzijds aanvaardbaar antwoord vereist door middel van een open en oprechte dialoog".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team