Zoeken

Celstraf voor voornaam "Jihad" op t-shirt kind

4 september 2021 - 16:20 - Wereld

©

Slecht nieuws voor een man die zijn driejarig neefje in 2012 in Sorgues, in het Franse departement Vaucluse, een t-shirt gaf met de opschriften "Ik ben een bom" en "Jihad, geboren op 11 september". Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bekrachtigde de beslissing van de Franse rechter, die hem eerder veroordeelde tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een boete van 4000 euro.

De feiten dateren van 25 september 2012. Een driejarig jongetje was die dag naar de kleuterschool gegaan met een t-shirt dat hij van zijn moeder en oom had gekregen, meldt AFP. Op het t-shirt stonden de opschriften: "Ik ben een bom" en "Jihad, geboren op 11 september". De schooldirectie heeft hier onmiddellijk melding van gemaakt bij de schoolinspectie en de burgemeester van de stad Sorgues, die de zaak naar de officier van justitie verwees.

Lees ook: Franse gemeente weigert voornaam ’Jihad’

De moeder en de oom van het kind werden door de correctionele rechtbank van Avignon vrijgesproken, maar ze werden veroordeeld door het Hof van Beroep van Nîmes. De moeder kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een boete van 2000 euro en de oom kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een boete van 4000 euro. In tegenstelling tot de moeder van de jongen, tekende de oom beroep aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

"De verzoeker heeft voor de nationale autoriteiten en voor het Europese Hof aangevoerd dat de betwiste opschriften humoristisch waren", aldus de rechterlijke instantie van de Raad van Europa. De instelling herinnert eraan dat "humoristische uitingen worden beschermd door artikel 10 van het Europees Verdrag voor bescherming van de rechten van de mens". Maar "zij vormen geen uitzondering aan de door het artikel gestelde grenzen", oordeelden de rechters.

Lees ook: Franse rechtbank verandert naam "Jihad" in "Jahid"

"Het recht op humor staat immers niet alles toe en wie gebruik maakt van de vrijheid van meningsuiting, neemt ook plichten en verantwoordelijkheden op zich", voegde het EHRM eraan toe. Volgens het gerecht zwakt het feit dat verzoeker geen banden had met een terroristische beweging "de betekenis van de betwiste boodschap niet af". Ook betreurde het Hof "het gebruik van een driejarig kind als onwetende drager van de gewraakte boodschap".

Bladna.nl