Zoeken

Europese Unie geeft Marokko 890 miljoen voor hervormingen

27 juli 2014 - 23:59 - Economie

©

De Europese Unie heeft vrijdag een financiële steun van 890 miljoen euro aan Marokko toegekend voor de periode 2014-2017. Volgens Menouar Alem, ambassadeur van Marokko bij de VN, gebeurde dit via het nabuurschaps-en partnerschapsinstrument ENPI.

Deze steun is met 15 procent gestegen ten opzichte van de periode 2011-2013 (580,5 miljoen euro). Marokko zal het geld over een periode van vier jaar ontvangen, in bedragen van 222,5 miljoen euro per jaar tegen 193,5 miljoen in de afgelopen jaren.

Menouar Alem vertelde aan persagentschap MAP dat deze stijging het vertrouwen weerspiegelt van de Europese Unie in de vele economische en politieke hervormingen die in Marokko hebben plaatsgevonden onder leiding van Koning Mohammed VI. Ook de consolidatie van de democratie, de rechtsstaat en de burgerlijke vrijheden speelden een rol volgens de ambassadeur.

De financiële steun is, nog steeds volgens Alem, bestemd voor een tweede fase van hervormingen die door de Marokkaanse regering werden besloten, met de goedkeuring van Mohammed VI.

Volgens een besluit van Marokko en de Europese Unie zullen deze hervormingen betrekking hebben tot de volgende sectoren: een eerlijke toegang tot basisdiensten, een democratisch bestuur, werkgelegenheid, een duurzame en inclusieve groei en de ontwikkeling van de institutionele capaciteit.

Marokko en de Europese Unie

Marokko en de Europese Unie onderhouden al tientallen jaren goede betrekkingen. Deze betrekkingen zijn van vitaal belang voor de institutionele, democratische en economische modernisering van Marokko.

Sinds het handelsakkoord tussen Marokko en de Europese Economische Gemeenschap (EEG) in 1969 is de samenwerking tussen de twee partijen sterk uitgebreid en versterkt. In 1976 werd een Samenwerkingsovereenkomst gesloten, gevolgd door de Associatieovereenkomst in 1996 en het EU-Marokko Actieplan in 2005. In oktober 2008 werd Marokko een "gevorderde status" toebedeeld door de Europese unie. Marokko is nu dus meer dan een bondgenoot, maar minder dan een lidstaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team