Zoeken

Europa blijft terugkeer Marokkaanse jihadisten vrezen

11 mei 2019 - 16:20 - Marokko

©

De landen van Noord-Afrika, waaronder Marokko, worden bedreigd door de terugkeer van strijders die zich nog in Syrië en Irak bevinden. Europa vreest dat de Maghreb niet in staat zijn hun terugkeer te managen.

Een nieuw rapport van Europese experts geeft een gedetailleerde overzicht van het gevaar die deze geradicaliseerde strijders vormen als ze naar Noord-Afrika of Europa terugkeren vanwege hun dubbele nationaliteit.

Toen Daesh op zijn sterkst was, vochten ruim 50.000 buitenlanders voor de terroristische organisatie. Zeker 7000 van hen waren afkomstig uit Noord-Afrika, waarvan 5000 in Irak en Syrië en 2000 in Libië vochten. Een groot aantal heeft bovendien de dubbele nationaliteit. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch analysebureau Egmont en de Duitse stichting Konrad-Adenauer-Stiftung.

Het rapport oordeelt dat deze voormalige strijders de veiligheid in de Maghreb maar ook in de Europese Unie in gevaar brengen. Dat was ook het geval in de jaren ’80 toen strijders uit Afghanistan waren teruggekeerd.

In Marokko en in Europa zijn de veiligheidsdiensten extra waakzaam. Bewijs daarvan is dat de Marokkaanse politiedienst BCIJ bijna maandelijks bericht over de ontmanteling van terreurcellen in het land. In de afgelopen weken werden onder meer cellen opgerold in Tanger en Salé.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team