Zoeken

Europa verscheept overtollige steenkool naar Marokko

2 juni 2023 - 20:00 - Wereld

©

Om energietekorten te voorkomen grepen veel Europese landen vorig jaar terug naar kolen. Nu de fossiele brandstof niet meer nodig blijkt te zijn, heeft Europa ervoor gekozen om dit jaar grote hoeveelheden steenkool te verschepen naar onder meer Marokko.

Het kolengebruik in Europa nam vorig jaar met name door de energiecrisis toe. Er werd halsoverkop veel steenkool naar Europa gehaald, uit onder meer Colombia, Zuid-Afrika en Indonesië, om dit in de opnieuw in gebruik genomen kolencentrales te stoken. Maar het milde weer, de energiebesparingen en de invoer van vloeibaar aardgas (LNG) hebben als gevolg dat de kolen overtollig is geworden.

Lees ook: Rusland wil Marokkaanse kolenmarkt veroveren

Die ongebruikte steenkool betekent nu een onnodige kost, met name voor de opslag ervan. Daarom besloot Europa om de kolen via Europese havens naar het buitenland te verschepen, schrijft het Nederlands Dagblad.

Lees ook: Energietransitie boekt vooruitgang in Marokko

Het zou dit jaar al gaan om ruim 1,1 miljoen ton steenkool, meldt persbureau Bloomberg. De kolen werden onder andere verscheept naar landen als Marokko, Senegal, Guatemala en India.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team