Zoeken

Erkenning Sahara door VS "te danken aan Koning Mohammed VI"

19 december 2020 - 09:40 - Marokko

©

De minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, bevestigt dat de historische erkenning door de Verenigde Staten van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, grotendeels de verdienste is van Koning Mohammed VI. Bourita heeft tijdens een toelichting op het onderhandelingsproces dat in 2018 begon, details prijs gegeven over de exacte rol van de Marokkaanse vorst.

In een interview met Med Radio, legt de minister van Buitenlandse Zaken uit dat dit besluit het sluitstuk is van een proces dat in mei 2018 is gestart onder de verantwoordelijkheid van Koning Mohammed VI. Hij noemde de ontmoeting tussen de Koning en de adviseur van de Amerikaanse president, Jared Kushner, in 2019 als een belangrijk moment in de onderhandelingen.

Ook reageerde Bourita op speculaties over een eventuele annulering van de erkenning door de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. "De Marokkaanse betrekkingen met de Amerikanen zijn niet afhankelijk van administraties", antwoordde de minister.

Verder gaf de minister nog enkele voorbeelden waaruit blijkt dat de banden met de Verenigde Staten solide zijn: "Sinds 2004 is Marokko een niet-NAVO-bondgenoot en het koninkrijk is het enige Afrikaanse land dat een vrijhandelsovereenkomst heeft met de Verenigde Staten. De grootste Amerikaanse militaire oefening buiten zijn grenzen vindt plaats in Marokko. Ook is ons land een essentiële partner van de Verenigde Staten in de strijd tegen terrorisme en ga zo maar door".

Het is de bedoeling dat de Amerikaanse erkenning het startpunt wordt voor het ontwikkelen van een solide verbinding tussen de zuidelijke provincies en het noorden van Marokko, besloot de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team