Zoeken

Eid ul-Fitr: Arabische landen oneens over datum

20 april 2023 - 16:00 - Wereld

©

De viering van Eid ul-Fitr, feest van het einde van de Ramadan, nadert snel. Saoedi-Arabië bereidt zich voor om de maansikkel te observeren en de exacte datum van het feest te bepalen, dat naar verwachting op vrijdag of zaterdag zal plaatsvinden.

Het hooggerechtshof van Saoedi-Arabië heeft alle moslims opgeroepen om donderdag naar de maansikkel dat de maand Shawwal, de tiende maand van het islamitische jaar, aankondigt, te kijken. Moslims die de maansikkel met het blote oog of met behulp van een verrekijker zien, wordt gevraagd om het dichtstbijzijnde gerechtshof op de hoogte te stellen, schrijft Al Arabiya.

Lees ook: Onenigheid over datum Eid ul-Fitr 2023 in Frankrijk

Als de maan op donderdag wordt waargenomen, zal Saoedi-Arabië vrijdag 21 april aankondigen als de dag van Eid ul-Fitr. Ramadan duurt 29 of 30 dagen, afhankelijk van de waarneming van de maansikkel.

Lees ook: Dit is de datum Eid ul-Fitr 2023 in Marokko

Zoals elk jaar zijn er onenigheden over de datum van Eid ul-Fitr. Astronomische berekeningen suggereren dat verschillende landen, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein en Saoedi-Arabië, het feest op vrijdag zullen vieren, terwijl andere landen zoals Marokko Eid ul-Fitr op zaterdag 22 april zullen vieren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team