Zoeken

Eid ul-Adha: drijven wereld-Marokkanen prijs schapen op?

8 juli 2022 - 18:20 - Marokko

©

Op een paar dagen van de viering van Eid ul-Adha, klagen veel Marokkanen over de hoge prijs van schapen. Ze vragen zich af of ze wel in staat zullen zijn om een schaap te kopen voor het feest. De komst van de Marokkaanse diaspora tijdens de zomervakantie, zou de sterke stijging van de prijs van schapen kunnen verklaren.

Waarom stijgt de prijs van schapenvlees in de aanloop naar Eid ul-Adha plots? Volgens sommigen spelen de droogte en de oorlog in Oekraïne een grote rol in de prijsbepaling, maar anderen denken dat de redenen elders liggen. Dankzij Operatie Marhaba 2022 komen duizenden Marokkanen die in het buitenland wonen naar Marokko om er hun familieleden op te zoeken. Ze maken ook van de gelegenheid gebruik om Eid ul-Adha samen met hun familie door te brengen. Dit zou een sterke vraag naar schapen hebben gegenereerd.

Lees ook: Eid ul-Adha in Marokko: details prijzen schapen

De tussenpersonen zijn er in elk geval zeer blij mee. Zij zijn volgens Abderrahmane Mejdoubi, voorzitter van de nationale vereniging van schapen- en geitenhouders (ANOC), als eersten verantwoordelijk voor de prijsstijging van schapen. In een interview met TelQuel beklemtoonde hij dat de prijsstijging in de grote steden sterker is wegens deze tussenpersonen. "De prijsstijging is opgelopen tot 700 dirham per dier. Maar deze stijging is niet in het hele land terug te zien".

Lees ook: Eid ul-Adha in Marokko: details prijzen schapen

Mejdoubi legt uit dat de regering maatregelen heeft getroffen om, ondanks de verdubbeling van de prijs van de grondstoffen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, een zekere stabiliteit in de prijs van schapen te handhaven. "Ik denk dat we dit jaar zelfs op 200.000 extra schapen kunnen rekenen. De belangrijkste reden hiervoor is de komst van Marokkanen die in het buitenland wonen tijdens dit zomerseizoen," aldus Mejdoubi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team