Zoeken

"Schapenhotels" in opmars voor Eid ul-Adha

8 juli 2022 - 20:20 - Marokko

©

"Schapenhotels" behoren tot de kleine seizoensgebonden bedrijfjes die in de aanloop naar de Eid ul-Adha viering in Marokko opduiken om verschillende diensten aan te bieden.

In deze "hotels" worden schapen en geiten gehuisvest die gekocht zijn door mensen die moeite hebben om ze te voeden en te verzorgen tot de dag van het Offerfeest. Zij bieden ook bijkomende diensten aan, zoals de verkoop van houtskool en veevoeder, het snijden van het schapenvlees, het verzamelen en drogen van huiden. Al deze diensten stellen vooral jongeren in staat een beetje geld te verdienen.

Lees ook: Eid ul-Adha Marokko: regering ontkent elke steun

Deze dierenpensions zijn een absolute noodzaak geworden voor mensen die plaatsgebrek hebben of zich zorgen maken over de netheid van hun woning. Op dit ogenblik komen de klanten steeds meer naar deze hotels. Dit is het geval bij Badr, een huisvader die zijn schapen liever in een "schapenhotel" onderbrengt, omdat zijn woning te klein is. "Vroeger moest ik ruimte in het washok vrijmaken om de schapen onder te brengen," vertelt hij aan persagentschap MAP.

Fatima zocht al vier jaar naar dit soort diensten, want het dak van haar flatgebouw waar de schapen werden gehouden, is niet erg veilig. "Behalve over de veiligheid hoef ik me ook geen zorgen meer te maken over de afvalverwijdering, het voeren of de geur van de schapen," merkt zij op.

Lees ook: Eid ul-Adha: schapen vetgemest met uitwerpselen pluimvee

Hoewel het een baan van korte duur is, verschaft het veel jongeren toch wat inkomsten om hun familie te helpen en een deel van de kosten van het feest te dekken. Marokko zet zich met deze "schapenhotels" op een gelijkwaardig niveau met Europa, waar ’hondenhotels’ en ’dierenpensions’ een gans jaar open zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team