Zoeken

Duitsland wil vrede met Marokko

9 december 2021 - 20:20 - Wereld

©

Er zou spoedig een einde aan de diplomatieke crisis tussen Rabat en Berlijn kunnen komen. Duitsland heeft zich bereid verklaard opnieuw nauwere betrekkingen met Marokko aan te knopen.

De ommezwaai van de Duitse autoriteiten volgt op een rapport van de Duitse inlichtingendienst, waaruit de vijandigheid van Berlijn tegenover Rabat blijkt, schrijft L’Opinion. De krant voegt eraan toe dat Duitsland door middel van een verklaring waarin het Marokko prijst, de conclusies van het rapport heeft verworpen.

Lees ook: Diplomatieke crisis met Duitsland kost Marokko 1,4 miljard euro

In de nota, die uitgaat van de Duitse ambassade in Rabat, ontkent Duitsland dit bericht. Ze vermelden ook dat de auteur ervan, Isabelle Werenfels, een specialist is in Noord-Afrikaanse aangelegenheden bij het Duitse Instituut voor Internationale en Veiligheidsaangelegenheden en dus geen relatie heeft met de externe inlichtingendiensten.

Wat de diplomatieke crisis met Marokko betreft, verklaart Berlijn dat het vastbesloten is de bladzijde van misverstanden om te slaan en opnieuw sterkere banden met het koninkrijk aan te knopen. Het is in het belang van beide landen om weer "goede" en "brede" diplomatieke betrekkingen aan te gaan, waarbij het koninkrijk een "centrale partner" wordt genoemd, aldus de nota van de Duitse Ambassade.

Lees ook: Marokko schort politiesamenwerking met Duitsland op

In aansluiting op de oproep van Nasser Bourita om de Marokkaans-Duitse betrekkingen te herzien op basis van wederkerigheid en wederzijds respect, verklaart ook Berlijn zich bereid om naar de toekomst te kijken en de basis te leggen voor een wederzijds voordelig partnerschap van gelijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team