Zoeken

Dubbele strijd voor Marokkaanse moeders in België

1 juli 2025 - 07:00 - Marokko

©

Alleenstaande moeders van Marokkaanse komaf in België staan voor een reeks unieke uitdagingen. Naast de algemene maatschappelijke opvattingen over alleenstaand ouderschap, komen daar vooroordelen bij die hun oorsprong en afkomst betreffen. Deze combinatie leidt tot aanzienlijke problemen, van het vinden van een geschikte woning tot de interactie met officiële instanties, wat hun dagelijks leven extra compliceert.

Loubna, deelneemster aan het Cosmolis-project in Molenbeek, illustreert de complexiteit van hun situatie. "Maar ik ben Belgische, geboren in België. Mijn kinderen hebben Marokko nooit gekend, ze zijn ook Belgisch. Heel mijn familie werkt en betaalt belasting in België," vertelde ze aan La Dernière Heure in het Huis van Culturen in Molenbeek, waar ze samenkomt met andere alleenstaande moeders. Het Cosmolis-project, een initiatief van Alexander, biedt deze vrouwen een broodnodige "zuurstofbel" door activiteiten te organiseren zoals paardrijden of ballonvaarten, en zo hun isolement te doorbreken.

Lees ook: Alleenstaande moeders in Marokko tweederangsburgers

De ervaringen met hulpverleningsinstanties zijn vaak frustrerend. Marushka beschrijft de constante wisseling van contactpersonen: "Bij begeleidende organisaties is er geen tijd meer voor echt sociaal werk. Je wisselt steeds van referentiepersoon, moet je constant opnieuw verantwoorden om een maand later weer te wisselen, en de dossiers schieten niet op. Dat is elke keer weer een nieuwe last." Ze wijst ook op de maatschappelijke perceptie: "Een alleenstaande vader is een held, maar een alleenstaande moeder is een mislukking. Dat is het beeld van de maatschappij." Het opvoeden van een kind is al veeleisend voor twee ouders, laat staan voor één. Deze moeders nemen de rollen van beide ouders op zich, vaak onder kritiek over het belang van een vaderfiguur en zonder veel ondersteuning, waarna ze desondanks als ’profiteur’ of ’afhankelijk’ worden weggezet.

Lees ook: Marokko opent centra om koppels voor het huwelijk op te leiden

Deze moeders kampen vaak met een gevoel van onzichtbaarheid en de negatieve reputatie van hun woonplaats, zoals Molenbeek. "Een woning vinden is al onmogelijk. Als je ’alleenstaande moeder’ zegt, is het meteen nee. Maar als je belt, zelfs voor zoiets simpels als een bibliotheek, en zegt dat je uit Molenbeek komt, dan krijg je een: ’ah oké’, een mengeling van medelijden en afkeer." Om deze problemen aan te kaarten, heeft de groep, in samenwerking met fotografe Johanna de Tessières, de foto- en audio-expositie "Rêv’elles" georganiseerd. Deze tentoonstelling, die tot 12 oktober loopt, wil hun verhalen en realiteit zichtbaar maken voor een breder publiek. De moeders zullen zelf rondleidingen geven om hun ervaringen te delen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team