Zoeken

Rechtbank Tanger verklaart “historische uitspraak” over erkenning vaderschap buitenechtelijk kind nietig

13 oktober 2017 - 16:00 - Marokko

©

Het werd in Marokko als een historische uitspraak beschouwd. De rechtbank van Eerste aanleg in Tanger had in januari het vaderschap erkend van een buitenechtelijk kind. Het besluit werd deze week tegen alle verwachtingen in nietig verklaard door het Hof van Beroep van Tanger. Een vonnis die de woede heeft opgewekt van mensenrechtenorganisaties.

De advocaat van de moeder van het kind liet na de uitspraak van het Hof van beroep weten dat niet alleen het besluit van de rechter in eerste aanleg nietig was verklaard maar ook dat de moeder alle kosten van de rechtszaak zal moeten betalen.

De “vader” was in eerste aanleg tot een schadevergoeding van 100.000 dirham veroordeeld nadat een vaderschapstest had aangetoond dat hij de biologische vader van het kind was.

Volgens de vrouwenvereniging INSAF is het besluit van het Hof van Beroep onaanvaardbaar en is Marokko een land waar “mannen door de rechters worden geholpen om niet verantwoordelijke te zijn voor hun daden, dit ten koste van een baby”. De organisatie beschuldigt de justitie ervan kinderen die buiten het huwelijk werden geboren als onwettig te beschouwen.

Volgens de vereniging worden jaarlijks 30.000 kinderen van alleenstaande moeders geboren in Marokko. Het merendeel van de vaders weigeren kinderen die buiten het huwelijk werden geboren te erkennen.

Veel vrouwen besluiten daarom abortus te plegen, wat verboden is en dus op illegale wijze gebeurt met in sommige gevallen ernstige gevolgen. In 2015 had Marokko daarom besloten om abortussen toe te staan in geval van zwangerschappen als gevolg van verkrachtingen of misvormingen van de foetus. Tot dan werd de abortus enkel toegestaan wanneer de zwangerschap een gevaar vormde voor de moeder. Wie illegaal een abortus pleegt riskeert tot vijf jaar gevangenisstraf.

Er bestaan geen officiële cijfers over het aantal illegale abortussen die in Marokko worden uitgevoerd. Verenigingen schatten dit aantal op 600 tot 800 per dag. Dezelfde organisaties stellen dat in Marokko dagelijks tot 150 kinderen worden achtergelaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team