Zoeken

Droogte: ernstig tekort aan regenval in Marokko

6 oktober 2020 - 15:20 - Marokko

©

Door een gebrek aan regenval hebben huishoudens en boeren in het zuiden van Marokko te kampen met een watertekort. Er klinkt een noodkreet vanuit de regio omdat de waterstanden in de stuwmeren extreem laag zijn.

Waar meerdere delen van het land te maken hebben met droogte, merken duizenden huishoudens in Agadir nu de directe gevolgen van het watertekort. Op last van de autoriteiten wordt de drinkwatervoorziening meerdere uren per dag afgesloten. De inwoners van de stad hebben genoeg van dit jaarlijks terug kerende probleem. Ook Koning Mohammed VI maakt zich zorgen over de situatie en hij ziet het oplossen hiervan als een prioriteit.

Een bijkomend probleem is de hoeveelheid water die wordt verbruikt door de landbouw in de regio. Tijdens een parlementaire zitting heeft de minister van Landbouw laten weten dat de landbouwsector dit jaar te maken heeft met een tekort aan regenwater van 44 procent ten opzichte van de gemiddelde hoeveelheid van de afgelopen dertig jaar. Premier Saadeddine El Othmani heeft beloofd dat er snelle, urgente en strategische maatregelen worden genomen. Evenzo kondigde de koning aan dat hij een "commissie zou oprichten die dit onderwerp zal onderzoeken om passende oplossingen te vinden".

De gevolgen van deze situatie worden dit jaar zorgwekkend voor de Marokkaanse economie. Voorlopig zijn er met name in het zuiden van Marokko waterbesparende maatregelen getroffen. Volgens de Verenigde Naties hebben mensen in 96 procent van de stedelijke gebieden toegang tot waterdiensten, op het platteland geldt dit voor 65 procent, meldt Barlamane.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team