Zoeken

Door Marokko gekozen Chinese coronavaccin slechts 50% effectief

17 januari 2021 - 14:00 - Marokko

©

In aanloop naar de landelijke vaccinatiecampagne tegen het coronavirus in Marokko hebben de klinische onderzoeken naar de effectiviteit van het vaccin van Sinopharm, teleurstellende resultaten opgeleverd. Het Chinese vaccin zou voor slechts 50,4% effectief zijn.

Het blijkt überhaupt moeilijk om te bepalen wat de effectiviteit is van het vaccin dat het Marokkaanse ministerie voor Volksgezondheid heeft gekozen om het coronavirus in Marokko te bestrijden. De verschillende klinische onderzoeken die er zijn uitgevoerd, hebben sterk uiteenlopende resultaten opgeleverd. Eerder bleek uit een Turks onderzoek dat het vaccin voor 91,2% effectief zou zijn en uit een Indonesisch onderzoek kwam een effectiviteitspercentage van 65,3%. De meest recente resultaten van het Braziliaanse Butantan Institute geven echter aan dat het vaccin voor slechts 50,4% effectief is.

De president van Sinopharm had verklaard dat het vaccin uit China 100% effectief is tegen ernstige infecties. Uit de klinische onderzoeken die buiten China zijn uitgevoerd komt echter een ander beeld naar voren.

Het verschil tussen de resultaten van de Chinese onderzoeken en de klinische tests uit andere landen is volgens internationale wetenschappelijke media te verklaren door het feit dat er in het Chinese onderzoek alleen is gekeken naar de leeftijdsgroep van 18 tot 59 jaar.

Het hoofd van de afdeling infectieziekten van het Franse Henri-Mondor ziekenhuis, Jean-Daniel Lelièvre, is kritisch over het Chinese vaccin. "Deze vaccins zijn gemaakt met zogenaamde geïnactiveerde vaccins, dus nemen we het hele virus dat we gaan inactiveren. Het veroorzaakt niet helemaal dezelfde immuunrespons als de vaccins van Pfizer of Astrazeneca. Dit kan de verschillen in de effectiviteit van deze vaccins verklaren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team